6 alimente perfecte pentru sănătatea inimii. Cum să le incluzi în dietă

  • Publicat:
6 alimente perfecte pentru sănătatea inimii. Cum să le incluzi în dietă

Ulei de măsline. Fulgi de ovăz. Și bineînțeles, mult somon. Cei mai mulți dintre noi știm bine că acestea sunt alimentele din care sunt făcute inimile sănătoase. Dar nu sunt singurele care îți pot ajuta inima să rămână în formă maximă.

Cercetări recente arată că și multe alte alimente de bază ale unei alimentații echilibrate pot face lucruri bune pentru inima ta. Și unele dintre ele te-ar putea surprinde. Aceste cinci alimente gustoase pot contribui la un nivel mai ridicat de colesterol sănătos, pot reduce tensiunea arterială, pot lupta împotriva inflamației dăunătoare și oferă multe alte beneficii pentru sănătate.

Arahide

Nu au aceeași reputație de alimente benefice pentru sănătate precum nucile sau migdalele. Dar când vine vorba de sănătatea inimii tale, arahidele sunt destul de eficiente. Ele conțin aminoacidul l-arginină, care ar putea ajuta la un nivel crescut de colesterol bun și la funcționarea vaselor de sânge după o masă bogată în grăsimi saturate, a descoperit un studiu recent din Journal of Nutrition. Arahidele crocante sunt, de asemenea, bogate în vitamina E, un antioxidant despre care s-a demonstrat că ajută la scăderea colesterolului rău.

Sfat: Verifică de două ori ca untul tău de arahide să fie 100% natural și să nu conțină zaharuri adăugate.

Cartofi dulci

Bananele au fost detronate. Un cartof dulce de mărime medie conține 12% din necesarul tău zilnic de potasiu, un mineral care joacă un rol important în sănătatea inimii prin menținerea nivelului de sodiu sub control. (Bananele oferă aproximativ 9%.). Acesta te face să elimini mai mult sodiu prin urină, ceea ce reduce tensiunea arterială. De asemenea, reduce presiunea asupra vaselor de sânge. Și ambele lucruri pot ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral. De fapt, un aport ridicat de potasiu este asociat cu un risc cu 24% mai mic de accident vascular cerebral.

Sfat: Încearcă să înlocuiești pâinea multigrain cu toast de cartof dulce dimineața.

Papaya

Poate ai auzit că roșiile sunt bogate în licopen, un antioxidant despre care se crede că ajută la scăderea colesterolului și a riscului de accident vascular cerebral prin combaterea inflamației. Dar poți obține și mai mult din acest compus benefic din papaya. Conform unor descoperiri germane, licopenul din papaya este de aproape 3 ori mai biodisponibil decât licopenul din roșii, așa că organismul tău absoarbe mai mult din el. Asta înseamnă că mâncând papaya ai o șansă mai mare de a beneficia de potențialul acestui antioxidant de a scădea colesterolul. O salată de fructe tropicale, cineva?

Sfat: Combină papaya cu superstarul responsabil pentru sănătatea inimii, avocado.

Iaurt

Nu este un secret că iaurtul bogat în probiotice este bun pentru intestinul tău. Dar un microbiom mai sănătos ar putea însemna și o inimă mai sănătoasă. Consumul a 225 g de iaurt zilnic este asociat cu un risc semnificativ mai mic de boli de inimă, a descoperit o analiză recentă chineză realizată pe aproape 300.000 de oameni.

Asigură-te că alegi iaurt simplu în locul celui cu zahăr adăugat  – menținerea aportului de zaharuri adăugate sub control poate reduce riscul de boli de inimă. Și optează pentru iaurt cu conținut scăzut de grăsimi în locul celui fără grăsimi. Cercetările arată că persoanele care consumă produse lactate cu un conținut mai mare de grăsimi nu sunt mai predispuse să dezvolte boli de inimă comparativ cu cele care consumă produse fără grăsimi. În plus, te va sătura mai repede și te va menține satisfăcut mai mult timp. 

Sfat: Cu toppingurile potrivite, iaurtul poate fi un mic dejun, prânz sau cină satisfăcător.

Ouă

Consumul de până la un ou pe zi nu crește riscul de boli de inimă la persoanele sănătoase. Asta pentru că acel colesterol alimentar pe care îl primești din ouă nu se traduce printr-un nivel mai ridicat de colesterol în sânge, acel tip rău care îți înfundă arterele. Nu doar atât, ouăle au demonstrat că reduc șansele de accident vascular cerebral cu aproximativ 12%. Ouăle conțin carotenoizi, care sunt antioxidanți antiinflamatori puternici. De asemenea, au aminoacidul arginină, care ajută la dilatarea vaselor de sânge. Când este posibil, caută ouă fortificate cu omega-3: aceste grăsimi ajută la scăderea tensiunii arteriale, oferind un plus de sănătate inimii. 

Sfat: Fierbe ouă tari în weekend, astfel încât să ai la îndemână o gustare prietenoasă pentru inimă pe parcursul săptămânii de lucru.

Bere

Am auzit cu toții veștile bune despre vinul roșu și sănătatea inimii. Dar se pare că toate tipurile de alcool – inclusiv berea, vinul alb și spirtoasele – ar putea, de asemenea, să îți reducă șansele de boli de inimă. Într-o analiză britanică ce a implicat aproape 2 milioane de oameni, s-a constatat că persoanele care nu beau alcool aveau cu 56% mai multe șanse să moară neașteptat din cauza bolilor de inimă comparativ cu cei care beau în majoritatea zilelor. Cheia, desigur, este moderația, deoarece consumul excesiv poate crește riscul de boli de inimă. Femeile nu ar trebui să consume mai mult de o băutură zilnic, iar bărbații nu mai mult de două.

Sfat: Dacă preferi cocktailurile în locul berii, evită să exagerezi cu băuturile zaharoase. Și mai bine, diluează alcoolul preferat amestecându-l în proporții egale cu apă minerală.

Sursă foto: envato

CITEȘTE ȘI: Cele 7 alimente la conservă care fac minuni pentru organism

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”