Atunci când te gândești la verdețuri, nu-i așa că primele care-ți vin în minte sunt pătrunjelul, mărarul sau busuiocul? Ei bine, uită de cele menționate sau alte variante care-ți mai vin în minte, căci trebuie să ne îndreptăm atenția către salvie, care este atât o alegere de sezon, cât și super versatilă în bucătărie.
Încerc acum să te conving să consumi mai multă salvie, dar înainte de asta vreau să-ți reamintesc că această plantă posedă numeroase beneficii pentru sănătate și datorită calității sale medicinale. Așa cum mărarul este excelent pentru digestie, colesterol și glicemie, la fel putem spune și despre salvie, care face parte din familia mentei, alături de alte ierburi precum oregano, rozmarin, lavandă și multe altele.
Salvia are o aromă puternică, cu uleiuri volatile menite să calmeze sistemul nervos, să stimuleze digestia și să sprijine sistemul imunitar. De asemenea, este un astringent excelent și un antiseptic pe măsură care poate fi aplicat local pe tăieturi sau mâncărimi sau poți face chiar gargare pentru durerile în gât.
Pentru că salvia crudă are textura unui burete, ideal ar fi să o consumi gătită. Probabil ai observat că nu prea este folosită la salate sau în preparatele reci.
Procesul de gătire intensifică aroma și gustul, dar asta nu înseamnă că nu o poți consuma și în stare crudă. Până la urmă, totul ține de preferințe.
Un mod excelent în care te poți bucura de salvie este savurând un ceai de salvie. Pentru a-l pregăti, ai nevoie de 250ml de apă fiartă și o lingură de frunze de salvie pe care să le lași la infuzat timp de 5-8 minute. Mai apoi, strecoară ceaiul și completează-l cu miere, scorțișoară sau zeamă de lămâie, după preferințe.
Foto: envato