La ce oră trebuie să-ți bei cafeaua, de fapt. Oamenii de știință au calculat cu exactitate

Un nou trend pe TikTok sugerează că amânarea consumului de cafea după trezire poate preveni oboseala de după-amiază, iar cercetătorii susțin această idee.
  • Publicat:
La ce oră trebuie să-ți bei cafeaua, de fapt. Oamenii de știință au calculat cu exactitate

TikTok-ul este plin de teorii legate de efectele consumului de cafea. Una dintre cele mai recente discuții vizează impactul cafelei consumate imediat după trezire. Mulți internauți susțin că obișnuința de a bea cafea ar putea fi cauza oboselii resimțite în cursul după-amiezii. Cercetătorii au început să analizeze beneficiile și dezavantajele întârzierii consumului de cafea.

Reacții la cofeină

Marilyn Cornelis, cercetător în domeniul cofeinei la Northwestern University Feinberg School of Medicine, a explicat într-un interviu pentru New York Times că reacțiile la cofeină diferă de la o persoană la alta. Cofeina poate influența negativ somnul, deoarece interferează cu adenosina, o substanță chimică naturală din corp care promovează somnolența.

Michael Grandner, directorul programului de cercetare în domeniul somnului și sănătății de la Universitatea din Arizona, a menționat că efectele cofeinei se resimt după aproximativ 20 până la 30 de minute de la absorbția în sânge. Genetica joacă un rol important în durata efectelor cofeinei. Unii oameni se simt energizați toată ziua după o singură cafea, în timp ce alții au nevoie de mai multe doze pe parcursul zilei.

Când trebuie să bei, de fapt, cafea

Grandner a declarat că, de obicei, așteaptă între 30 și 60 de minute după ce se trezește pentru a savura prima cafea. Adenosina se acumulează pe parcursul zilei, astfel că, dacă bei cafea imediat după trezire, când nivelurile de adenosină sunt la cele mai scăzute valori, efectul stimulentului ar putea fi diminuat.

Dr. Deborah Lee, expert în somnologie, recomandă să pregătești prima ceașcă de cafea la aproximativ 45 de minute după trezire.

„Hormonul cortizol urmează un ritm specific ciclului tău de somn”, a explicat Lee pentru Mirror în februarie.

„Nivelurile ridicate de cortizol pot influența sistemul imunitar. Dacă acestea sunt deja la vârf când te trezești, consumul de cafea imediat după deschiderea ochilor poate face mai mult rău decât bine. În plus, te poate face să devii imun la cofeină pe termen lung.”

Deși mulți oameni iubesc cafeaua de dimineață, cercetările sugerează că amânarea primei cești de cafea cu 30 până la 60 de minute după trezire ar putea aduce beneficii semnificative pentru nivelul de energie și calitatea somnului. Așadar, data viitoare când te trezești, ia-ți câteva momente pentru tine înainte de a-ți savura cafeaua.

Sursă – https://nypost.com/2024/05/29/lifestyle/rise-and-grind-experts-reveal-the-best-time-to-drink-coffee/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult