Conferința Open Science, o scenă deschisă a evoluției produselor fără fum și impactului pozitiv asupra sănătății publice

Cea de-a 14-a ediție Open Science, organizată de Philip Morris International, a avut loc pe 12 iunie, prilej cu care cercetătorii din domeniu și-au putut prezenta rezultatele studiilor științifice care gravitează în jurul produselor fără fum.
  • Publicat:
Conferința Open Science, o scenă deschisă a evoluției produselor fără fum și impactului pozitiv asupra sănătății publice
Conferința Open Science, o scenă deschisă a evoluției produselor fără fum și impactului pozitiv asupra sănătății publice

Cea de-a 14-a ediție Open Science, organizată de Philip Morris International, a avut loc pe 12 iunie, prilej cu care cercetătorii din domeniu și-au putut prezenta rezultatele studiilor științifice care gravitează în jurul produselor fără fum. Printre subiectele de discuție ale conferinței s-au numărat atât aspecte privind progresul inovator al tehnologiilor din spatele dispozitivelor fără fum, dar și expunerea redusă a utilizatorilor asupra substanțelor toxice.

Participanții au descoperit modul în care inovația și tehnologia au dus la dezvoltarea unor produse cu un risc mai mic față de țigările tradiționale, dar și date evidente care să contureze impactul acestor produse noi, mână-n mână cu strategiile „harm reduction”.

Tehnologiile de încălzire folosite pentru dispozitivele fără fum

Dr. Thomas McGrath, Global Head of Scientific and Medical Affairs Strategic Operations and Excellence, a explicat sistemul și principiile care stau în spatele produselor fără fum, dar și îmbunătățirile care au fost aduse acestor produse, astfel încât să îndeplinească nevoile utilizatorului.

De asemenea, specialistul a menționat că aceste produse sunt alternativa mai puțin nocivă pentru fumători, fiind create și destinate doar adulților fumătorilor care nu ar renunța prea curând la acest obicei nociv.

„Cele două tehnologii de încălzire pe care le folosim pentru dispozitivele noastre sunt tehnologia rezistentă la încălzire și cea prin inducție. Rezistența la încălzire a fost prima oară aplicată dispozitivelor noastre în 2014, care permite încălzirea tutunului direct din interior cu ajutorul unei lamele din ceramică, care permite eliberarea nicotinei și aromelor, dar totodată ne permite să monitorizăm direct și să reglăm temperatura acesteia”, a explicat Dr. Thomas McGrath.

Pentru că experiența utilizatorului primează, Dr. Thomas McGrath a explicat că modificările tehnologiei au fost în urma feedback-ului utilizatorilor produselor fără fum, care au menționat că lamela se poate rupe sau se poate distruge sau că aparatul necesită o curățare frecventă, motiv pentru care specialiștii au adus o schimbare: tehnologia prin inducție.

„Tehnologia de încălzire prin inducție ne permite să încălzim tutunul din interior, dar în locul unei lamele încălzite care se află în interiorul dispozitivului, am introdus un stick de metal. Ne permite aceleași lucruri, doar că experiența utilizatorului s-a îmbunătățit”, a explicat Dr. Thomas McGrath.

Alternativele fără fum aduc un impact pozitiv sănătății publice

Conceptul „harm reduction” este principiul după care se ghidează dezvoltarea produselor fără fum din portofoliul Philip Morris International. Principalul scop este acela de a obține un impact pozitiv asupra sănătății publice, motiv pentru care, Dr. Christelle Haziza, Global Head Scientific and Medical Affairs, a explicat cum sunt afectați adulții fumători dacă ar continua să folosească țigările clasice.

Specialistul a explicat că reducerea expunerii la substanțele toxice emise de țigările clasice este cea mai importantă măsură, iar rezultatele obținute în urma studiilor au relevat comparații semnificative din măsurarea biomarkerilor indivizilor, din sânge și urină, demonstrându-se astfel că alternativele fără fum supun utilizatorul la un risc redus.

„Trecerea exclusivă de la țigări la tehnologia prin încălzire timp de cinci zile a dus la o reducere semnificativ în toate măsurătorile biomakerilor”, arată datele studiului clinic din 2016-2017, prezentate de Dr. Christelle Haziza.

Organizația Mondială a Sănătății se împotrivește alternativelor fără fum

Dacă în trecut OMS susținea că este nevoie de alternative mai puțin nocive pentru fumători, în prezent se împotrivește tehnologiilor cu tutun încălzit.

De asemenea, în sesiunea de întrebări și răspunsuri, din public a venit întrebarea dacă există studii care să contrarieze beneficiile produselor fără fum. Specialiștii au menționat că atunci când apar astfel de studii trebuie să fim atenți cine este competitorul, dar și în ce condiții a fost făcut studiul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”