Omega 3 este un nutrient esențial pentru diverse funcții biologice ale organismului, având totodată și multiple beneficii.
Deși principala sursă de Omega 3 este peștele albastru, adică peștele gras precum somonul sau tonul, specialiștii susțin că semințele de in sunt cele care conțin, de fapt, cel mai mare procentaj de acizi de tip Omega 3.
Acizii grași Omega 3 au un rol vital în protecția inimii și a sistemului nervos și nu pot fi produși de corpul nostru. De aceea, este esențial ca ei să fie obținuți din alimentație.
Semințele de in sunt o sursă vegetală de acid linolenic (ĂLA), un tip de acid gras Omega 3 care este foarte benefic pentru sănătatea cardiovasculară, consumul acestuia sprijinind reducerea tensiunii arteriale și a riscului de a suferi de aritmii cardiace.
De asemenea, au un conținut ridicat de fibre. Prin urmare, sunt excelente pentru sănătatea digestivă.
Fibrele insolubile ajută la prevenirea constipației și promovează sănătatea intestinală. În plus, semințele de in mai ajută și la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, fapt care poate fi benefic pentru persoanele cu diabet.
Semințele de în conțîn și lignani, un tip de fitoestrogen cu proprietăți antioxidante și de echilibrare hormonală. Acestea ajută la combaterea daunelor oxidative din organism, protejând celulele de deteriorare.
Pe lângă lignani, semințele de in conțin și alți antioxidanți care ajută la protejarea organismului împotriva radicalilor liberi.
Citește și: Semințe de in – 10 beneficii extraordinare
Nucile. Printre cele mai importante alimente seci, nucile sunt produsul care are cel mai mult Omega 3. Inclusiv, uleiul de nucă.
Semințele de chia. Au fibre și grăsimi bune.
Citește și: 5 beneficii surprinzătoare ale semințelor de chia
Untul de arahide. Varianta cremă este o sursă excelentă de grăsimi nesaturate și proteine vegetale.
Uleiurile vegetale (ulei de in, ulei de soia, ulei de rapiță)
Alte alimente (de exemplu, spanac)