Premieră medicală absolută în România: un pacient bolnav de cancer de ficat a fost tratat prin tehnologia inovatoare a radioembolizării cu microsfere radioactive! O șansă de viață în plus pentru bolnavii în așteptarea transplantului hepatic!

A fost tratat un pacient de 46 de ani, cu hepatocarcinom  operat, dar în evoluție, printr-o tehnologie folosită pentru prima dată în România: administrarea de microsfere radioactive
  • Publicat:
Premieră medicală absolută în România:  un pacient bolnav de cancer de ficat a fost tratat prin tehnologia inovatoare a radioembolizării cu microsfere radioactive! O șansă de viață în plus pentru bolnavii în așteptarea transplantului hepatic!
Premieră medicală absolută în România: un pacient bolnav de cancer de ficat a fost tratat prin tehnologia inovatoare a radioembolizării cu microsfere radioactive! O șansă de viață în plus pentru bolnavii în așteptarea transplantului hepatic!

După o perioadă lungă de pregătire, la data de 5 iunie 2024, la ora 10:30, a fost tratat un pacient de 46 de ani, cu hepatocarcinom  operat, dar în evoluție, printr-o tehnologie folosită pentru prima dată în România: administrarea de microsfere radioactive cu ytriu 90 SIRTEX, la Institutul Clinic Fundeni, avându-l drept consultant pe medicul Jose Ignacio Bilbao, profesor doctor la Universitatea din Pamplona (Spania), autor al numeroase studii clinice în acest domeniu.

Avantajul major al acestei tehnologii constă într-un control local al bolii (bridging până la transplant) pentru cazurile aflate pe lista de așteptare pentru transplant. O altă indicație  a acestei metode este reprezentată de tratamentul local al metastazelor hepatice ale tumorilor colorectale, în cazuri bine selectate de comisii multidisciplinare.

Radioterapia internă selectivă (SIRT), cunoscută și sub denumirea de radioembolizare, este o terapie direcționată către ficat și este de obicei un proces în două etape – de pregătire locală și de tratament. Produsă de compania americană Sirtex, tehnologia face parte din paletarul terapeutic multidisciplinar al cancerului de ficat primar sau metastatic inoperabil, drept una dintre opțiunile de tratament locoregional minim invaziv. Metoda este recomandată de toate ghidurile internaționale de specialitate – oncologie medicala, radiologie intervențională și radioterapie.

Pacientul a fost externat după 48 de ore în stare generală bună și va reveni la control clinic, biologic și imagistic peste 30 de zile. La 10 zile post-intervenție, pacientul nu acuză dureri abdominale sau alte reacții adverse, acesta fiind principalul avantaj al acestei proceduri.

Înainte de această intervenție nu am primit un tratament oncologic anume, dar am trecut prin trei operații, ultimele două chiar anul acesta. Am primit vestea că voi fi tratat cu multă emoție și mult entuziasm, mai ales că știam că acest tratament mă ajută să merg către etapa următoare, transplantul. A fost o veste extraordinară! Înainte de tratament, intrasem în depresie. Acum, simt că pot visa în continuare”, declară pacientul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”