E bine să bem apă în timpul mesei? Ce spun medicii

  • Publicat:
E bine să bem apă în timpul mesei? Ce spun medicii

Toată lumea știe care sunt beneficiile apei: elimină toxinele, hidratează organele, transportă minerale către celule și contribuie la toate procesele metabolice. Astăzi vom vorbi de consumul acesteia în timpul mesei.

Care sunt efectele consumului de apă în timpul mesei

Este important de știut faptul că, dacă beți apă în timpul mesei, este mai puțin periculos decât să nu beți apă deloc.

Dacă nu ați băut apă înainte de masă, atunci puteți lua un pahar mic de apă, pentru că mâncarea venită pe un fond de deshidratare duce la încetinirea digestiei. Inclusiv sângele are nevoie de apă pentru a transporta substanțele nutritive către ficat.

Gastroenterolog și Prof. Univ. Michael Picco, cu sediul în Florida (Statele Unite), spune că se poate consuma apă în timpul meselor: moderat, desigur. „Nu există dovezi că apa diluează sau slăbește sucurile gastrice și nici că interferează cu digestia. De fapt, consumul de apă în timpul sau după mâncare ajută procesul digestiv”, subliniază el.

Sunt şi unele voci, mai puţin avizate, care afirmă că băutul apei în timpul mesei ar dilua sucurile gastrice şi acestea nu ar mai putea digera cum trebuie mâncarea. Dar, este un MIT. În realitate, nu există suficiente dovezi în direcția aceasta. Un om sănătos poate şi trebuie să bea apă ori de câte ori simte nevoia, inclusiv în timpul mesei.

Bea apă în timpul mesei! Digestia nu e influenţată

„Faptul că bei apă în timpul mesei nu influenţează în niciun fel digestia. Poţi bea apă ori de câte ori ai nevoie. Eu asta recomand pacienţilor mei. I-am auzit şi eu pe unii spunând că nu e bine să bei apă în timpul mesei. E o nerozie“, spune Dr. Carol Stanciu, gastroenterolog, profesor universitar şi fondatorul  Institutului de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi.

Sunt două reguli care trebuie respectate în timpul mesei : „Prima este ca persoana să mănânce ceea ce îi prieşte şi nu ceea ce îi place, atenţie! Şi a doua, să mănânce puţin odată şi mai des şi să evite mesele copioase înghesuite către sfârşitul zilei“, încheie tranşant medicul.

Citeşte şi: Consumul de apă: cum ajută, de fapt, organismul!

Prin urmare, obiceiul de a bea apă doar după masă ar trebui suprimat pentru că secreţia sau concentraţia sucurilor digestive nu are nicio legătură cu ceea ce mâncăm sau cu cantitatea de apă din stomac.
 

FOTO: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult