Ce este Mip-C, boala potențial fatală asociată cu Covid: care sunt simptomele sale și cum să o recunoaștem

Mip-C este o nouă boală autoimună descoperită de un grup de cercetători, similară cu dermatomiozita anti-Mda5 pozitivă, dar cu o rată de progresie și mortalitate diferită.
  • Publicat:
Ce este Mip-C, boala potențial fatală asociată cu Covid: care sunt simptomele sale și cum să o recunoaștem

Un studiu recent publicat în revista eBioMedicine a relevat existența unei noi boli care poate afecta persoanele infectate cu virusul COVID-19: Mip-C (Miopatie Inflamatorie și Cutanee asociată COVID). Descoperirea a fost realizată de un grup internațional de cercetători condus de Universitatea din California și Departamentul de Reumatologie al Universității din Leeds.

Mip-C: O boală rară și periculoasă

Mip-C este similară cu o altă boală autoimună, dermatomiozita anti-Mda5 pozitivă, dar diferă prin rata de progresie și mortalitate. În cadrul studiului, din cele 60 de cazuri analizate, opt persoane au decedat. Această boală rară este cauzată de anticorpi care atacă enzima Mda5 (proteina 5 asociată cu diferențierea melanomului), care la rândul său poate detecta Sars-CoV-2.

În Marea Britanie, în ultimii ani, s-a observat o creștere a cazurilor de dermatomiozită anti-Mda5 pozitivă, iar cercetătorii au legat acest fenomen de pandemia COVID-19. Autorii studiului consideră că infecția cu COVID-19, chiar și într-o formă ușoară, poate fi un factor de risc pentru apariția Mip-C. Dermatomiozita anti-Mda5 este cunoscută de mult timp, însă Mip-C diferă prin evoluția și rata sa de mortalitate.

Simptome Mip-C

Simptomele includ inflamația musculară, erupții cutanate, vasospasmul mâinilor (cunoscut sub numele de fenomenul Raynaud) și inflamația severă a plămânilor.

„Această boală subliniază efectele vrusului, care poate afecta mai multe organe”, explică Fabrizio Pregliasco, virolog la Universitatea din Milano.

Autoimunitatea declanșată de COVID-19 reprezintă una dintre multele probleme ale infectării cu Covid. Probleme precum cele asociate cu această boală, inclusiv cele dermatologice, au fost raportate în diferite forme chiar și în timpul fazei acute a infecției, în special cu varianta Wuhan, tulpina ancestrală. Descoperirea Mip-C nu este surprinzătoare și confirmă capacitatea SARS-CoV-2 de a interacționa cu diverse componente ale proceselor biologice, inclusiv cu enzima Mda5.

Dermatomiozită, o boală autoimună gravă

Mip-C este o formă caracteristică de dermatomiozită, „o boală autoimună în care organismul dezvoltă anticorpi împotriva structurilor proprii, de la mușchi până la piele”, explică Massimo Andreoni, director științific al Simit, Societatea Italiană de Boli Infecțioase și Tropicale, și profesor la Universitatea Tor Vergata din Roma.

„Acest studiu internațional ne spune că infecția cu SARS-CoV-2 este factorul declanșator.”, a declarat medicul.

Dermatomiozita este o boală gravă, chiar mortală în unele cazuri. Studiile arată cum SARS-CoV-2 poate declanșa boli autoimune și se crede că Mip-C nu va fi singura descoperită. Se crede că dermatomiozita ar putea fi cauzată de un virus, iar acum se știe că COVID-19 joacă un rol important.

Matteo Bassetti, directorul Unității de Boli Infecțioase de la Policlinico San Martino din Genova, a declarat că nu trebuie să ne îngrijorăm excesiv de această boală:

„Este pentru prima dată când aud de această boală în patru ani de COVID-19”.

Deși COVID-19 ar fi putut exacerba anumite boli și declanșa patologii autoimune pulmonare deja cunoscute, Bassetti nu crede că această nouă patologie reprezintă o problemă majoră.

Sursă – https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2024/05/17/6646f998fc6c8358138b456f.html

Sursă foto – Ground Picture / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult