Cartoful este leguma perfectă DOAR dacă îl consumi corect, arată o analiză

  • Publicat:
Cartoful este leguma perfectă DOAR dacă îl consumi corect, arată o analiză

Chris Voigt, directorul executiv al Comisiei de Stat pentru Cartofi din Washington, un important producător, a demonstrat valoarea nutritivă a cartofilor consumând numai cartofi timp de 60 de zile în 2010, ceea ce a dus la beneficii semnificative pentru sănătate. 

Totodată, potrivit unei noi cercetări publicate în Journal of Nutrition, includerea mai multor cartofi în dietă ar putea fi legată de un risc redus de deces prematur, dar va trebui să îi fierbeți sau să îi preparați la aburi pentru a obține cele mai multe beneficii, notează Verywell Health.

Ce beneficii au cartofii pentru sănătate?

Dacă sunt consumați cu moderație, într-o formă adecvată, ca parte a unui meniu sănătos, cartofii au multiple beneficii:

Sprijină controlul tensiunii arteriale

Cu un conținut ridicat de fibre, potasiu, vitamina C, vitamina B6, calciu și magneziu, cartofii mențin sănătatea inimii și controlează tensiunea arterială. Mai mult, consumul lor scad valoarea totală a colesterolului din sânge, mențin sănătatea vaselor și previn formarea cheagurilor.

Reglează tranzitul intestinal

Cartofii reglează digestia și ne pot ajută să slăbim. Dacă îi consumăm de pildă fierți ori sub formă de salată cu legume crude, ne putem bucură din plin de conținutul mare de fibre din cartofi. Aceștia au puține grăsimi și 0% colesterol, fiind și suficient de sănătoși totodată.

Au efect antiinflamator

Da, cartofii au efect antiinflamator vizibil, fiind folosiți în formă crudă ca remediu eficient pentru dureri, entorse sau inflamație. Bunicile noastre foloseau adesa comprese cu cartofi cruzi rași și pentru a calma durerile în gât sau pentru a scădea febra prin metode naturale.

Mențin sănătatea oaselor

Și sistemul osos se bucură de beneficiile cartofilor. Calciul, magneziul, fierul, fosforul și zincul mențîn oasele sănătoase, îmbunătățind totodată densitatea acestora.

Cum consumam corect cartofii?

Cartofii pot fi o parte delicioasă și nutritivă a unei diete echilibrate. Cu toate acestea, atunci când vă gândiți la preparate, optați pentru rețete care nu necesită prăjire. De ce? În primul rând, gătitul cartofilor în acest mod vă expune la acrilamidă, potrivit lui Erik Kristoffer Arnesen, unul dintre autorii studiului citat de Verywell Health și doctorand la Departamentul de nutriție al Universității din Oslo.

„Acrilamida este produsă în cartofi atunci când sunt prăjiți la temperaturi ridicate, datorită așa-numitei reacții Maillard”, a spus Arnesen. „Aceasta este recunoscută ca fiind un carcinogen probabil”, a adăugat el.

De aceea, e indicat să combinăm întotdeauna cartofii cu alte legume sau cu pește. De pildă, putem pregăti o tocăniță cu un gust dulce și plăcut din cartofi, roșii și multă ceapă, care poate fi consumată cu o salată de varză și lămâie.

Sau putem adăuga cartofi fierți într-o salată de crudități (castraveți, ceapă verde, ardei gras, măsline și salată verde), peste care punem și o linguriță de ulei și o lingură de muștar și radem puțină brânză. Astfel, ne alegem cu un fel de mâncare delicios, îndestulător și sănătos.

Citește și: Cum se consumă corect cartofii în cura de slăbire

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: