Holly Whitehall, o tânără de 22 de ani din Nottingham, a trecut printr-o experiență dramatică. Drerea de șold pe care o considera o simplă întindere musculară s-a dovedit a fi un simptom al unor cheaguri de sânge răspândite în tot corpul ei. Totul a pornit de la pastilele anticoncepționale pe care le lua.
Totul a început în octombrie anul trecut, când Holly a simțit o durere la nivelul șoldului stâng. Fiind o persoană activă și pasionată de fitness, a pus durerea pe seama exercițiilor intense de la sală. Când durerea a devenit insuportabilă, a decis să meargă la doctor. Inițial, medicii au suspectat un chist ovarian și au trimis-o la urgențe. Investigațiile suplimentare au scos la iveală adevărul șocant: Holly avea multiple cheaguri de sânge în plămâni, stomac și piciorul stâng.
Cheagurile de sânge au fost descoperite cu doar zece zile înainte ca Holly să zboare în Australia, o călătorie de șase luni care ar fi putut să-i fie fatală. Medicii i-au explicat că aceste cheaguri de sânge erau o complicație rară a pilulei contraceptive combinate, pe care o folosea de la începutul anului 2022. În urma acestui diagnostic, Holly a realizat că durerea inițială de șold era un semn al problemelor mult mai grave pe care le avea în corp.
După ce medicii i-au identificat cheagurile de sânge, Holly a trecut prin două operații pentru a le îndepărta. Acum, va trebui să ia medicamente anticoagulante pentru tot restul vieții. De asemenea, a fost diagnosticată cu sindromul antifosfolipidic (APS), o tulburare a sistemului imunitar care crește riscul de formare a cheagurilor de sânge.
După ce a petrecut trei săptămâni în spital, Holly îi îndeammă pe toți să nu ignore niciun semn de durere sau disconfort, mai ales dacă iau contraceptive combinate.
„Ceea ce mă sperie cel mai mult este că nu știam ce se întâmplă în corpul meu și cât de repede a apărut totul din senin. Niciodată nu crezi că ți se va întâmpla ție”, a declarat ea.
Potrivit NHS, riscul de a dezvolta cheaguri de sânge din cauza pilulei contraceptive combinate este foarte mic, afectând doar una din 1.000 de persoane. Totuși, medicii ar trebui să verifice dacă pacientele au factori de risc înainte de a prescrie acest tip de pilulă.
Sursă foto – fongbeerredhot / Shutterstock