Există alimente recomandate pentru a face față căldurii intense, însă există și unele pe care ar trebui să le evităm în timpul verii. Aceste alimente pot îngreuna digestia, încălzi corpul sau provoca deshidratare.
Medicul Anca Hâncu a oferit câteva sfaturi utile în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate, potrivit Antena3.
„Este esențial să știm ce să evităm în această perioadă pentru a ajuta organismul în procesul de termoreglare. Alimentele foarte grase și cantitățile mari de carne sunt de evitat, deoarece sunt dificil de digerat și pot crește temperatura corpului,” a explicat aceasta.
De asemenea, alimentele prăjite excesiv și cele cu multe sosuri, precum maioneza, nu sunt recomandate. Acestea nu doar că se alterează rapid la temperaturi ridicate, prezentând un risc alimentar, dar și solicită suplimentar organismul pentru digestie.
Anumite legume, precum mărarul, sparanghelul și anghinarea, au un efect diuretic și pot accentua deshidratarea. „Este bine să fim atenți și să limităm consumul acestor legume pentru a preveni deshidratarea,” a spus medicul.
Dulciurile rafinate și produsele de patiserie/cofetărie sunt și ele de evitat. Acestea pot accentua disconfortul termic și, de asemenea, pot contribui la deshidratare.
Nu în ultimul rand, consumul de alcool trebuie evitat (moderat, cel puțin) pe timpul verii, deoarece solicită ficatul și, implicit, tot organismul. „Alcoolul obligă ficatul la o muncă suplimentară și ne face să ne simțim foarte obosiți,” a subliniat Dr. Anca Hâncu.
Pentru a nu agrava și mai mult situația, medicii recomandă evitarea urmatorelor alimente pentru a diminua transpirația, orișicum atât de neplăcută în zilele cu temperaturi excesive.
FOTO: Shutterstock