De ce suntem obosiți după ce mâncăm? Cauzele care te vor surprinde

  • Publicat:
De ce suntem obosiți după ce mâncăm? Cauzele care te vor surprinde

Te-ai simțit vreodată epuizat/ă după o masă copioasă? Mulți oameni asociază oboseala după masă cu preparatele grele și mâncatul în exces, dar cauzele sunt mai complexe de atât, potrivit specialiștilor. Iată explicațiile acestora!

Care sunt cauzele oboselii de după masă

Conținutul mesei și capacitatea corpului de a o digera joacă un rol important în acest fenomen, notează Health.

Mai mult, ințelegerea cauzelor oboselii de după masă depind de urmatorii factori, potrivit explicațiilor oferite de Michael Green, medic obstetrician/ginecolog:

1. Consumul unei mese mult prea bogate

În special, mesele grele pot duce la o scădere temporară a nivelului de Oxigen și energie pentru restul corpului, lucru ce poate duce la oboseală.

2. Producția de triptofan, melatonină și serotonină

Organismul folosește triptofanul pentru a produce hormonii melatonină și serotonină. O creștere a melatoninei în organism indeamnă organismul să doarmă, în timp ce serotonina pare să fie, de asemenea, implicată în pregătirea pentru somn.

Alimente care conțin triptofan: carnea de pui, curcan sau peștele.

3. Glicemie ridicată

Mâncatul prea mult în general poate duce la creșterea zahărului din sânge, împreună cu simptome precum durerile de cap și senzația de oboseală și slăbiciune.

4. Consumul de alcool

Alcoolul încetinește activitatea creierului. Prin urmare, efectele alcoolului includ senzația de somnolență sau amețeli. Consumul de alcool în timpul mesei poate spori și mai mult aceste efecte.

5. Stil de viață sedentar

A avea un stil de viață inactiv/sedentar te poate face să te simți epuizat. Mușchii neantrenati încep să se slăbească și pot contribui la oboseală cu o mai mare facilitate.

Ce alimente provoacă oboseala de după masă

Există anumite alimente și combinații de preparate, în special cele bogate în triptofan sau carbohidrați rafinați care vă pot face să vă simțiți mai obosit după consum.

Alimentele care conțin triptofan includ:

• Curcan

• Pui

• Peşte

• Albușuri de ou

• Lapte

• Arahide

• Semințe de dovleac

• Semințe de susan

• Semințe de floarea soarelui

• Boabe de soia

Alimentele care conțin carbohidrați rafinați includ:

• Cerealele rafinate, cum ar fi orezul alb, pastele albe și cerealele rafinate pentru micul dejun

• Alimente cu adaos de îndulcitori, cum ar fi zahărul/mierea

• Produse de patiserie.

Citește și: 4 motive pentru care te simți constant obosit după masă și cum să îți recuperezi energia

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult