Dieta mediteraneană, adoptată în prezent de milioane de oameni, descoperită acum 4.000 de ani. Cercetările au demonstrat mitul longevității

Un nou studiu arheologic dezvăluie că dieta mediteraneană, renumită astăzi pentru beneficiile sale pentru sănătate, era practicată și acum 4.000 de ani de locuitorii din Tell Tweini, Siria.
  • Publicat:
Dieta mediteraneană, adoptată în prezent de milioane de oameni, descoperită acum 4.000 de ani. Cercetările au demonstrat mitul longevității

Chiar și acum 4.000 de ani, locuitorii din regiunea mediteraneană știau ce este benefic pentru sănătatea lor. Un nou studiu a descoperit că vechii sirieni aveau o dietă asemănătoare cu ceea ce numim astăzi dieta mediteraneană, cunoscută pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate.

Dieta mediteraneană, beneficii din cele mai vechi timpuri

Cercetătorii au utilizat această tehnică pe seturi mari de date privind măsurătorile izotopilor arheologici pentru a examina istoria așezării Tell Tweini din Siria. În timpul Epocilor Bronzului și Fierului, acest loc a fost un port major pentru Regatul Ugarit.

Setul de date include măsurători izotopice de la 410 semințe de plante, precum și 16 oase umane și 210 alte oase de animale, acoperind perioada dintre 2600 și 333 î.Hr.

Nivelurile relativ scăzute de izotopi de azot 15 măsurate în rămășițele umane sugerează un consum ocazional de carne, indicând faptul că locuitorii din Tell Tweini își foloseau animalele domesticite în principal pentru muncă, lapte și lână. Între 2000 și 1600 î.Hr., se pare că dieta lor consta în principal din cereale integrale, fructe și legume, inclusiv o abundență de măsline și struguri.

„Dieta umană era relativ scăzută în proteine animale și pare comparabilă cu ceea ce este considerat astăzi o dietă mediteraneană tipică, constând din pâine (grâu/orz), măsline, struguri, leguminoase, produse lactate și cantități mici de carne,” scriu Fuller și colegii săi în lucrarea lor. Deși dependența lor de consumul de plante ar fi putut apărea din necesitate, eliberând animalele pentru alte utilizări, raportul de carne, fructe, cereale și legume se dovedește a fi cea mai sănătoasă opțiune astăzi, atât pentru bunăstarea noastră, cât și pentru mediu.

Agricultura era activitatea de bază

Nivelurile ridicate de izotopi de carbon 13 în semințele conservate sugerează că respectivele culturile din Tell Tweini erau bine îngrijite și udate pe toată durata istoriei sitului. Utilizarea gunoiului de grajd ar putea explica, de asemenea, nivelurile ridicate de izotopi de azot 15 găsite în plante.

Unde dieta populației din Tell Tweini se deosebește de cea a oamenilor din Mediterana de astăzi este faptul că, în ciuda faptului că se aflau la mai puțin de doi kilometri de coastă și că s-au recuperat o mare varietate de pești la Tell Tweini, oamenii din Epoca Bronzului Mijlociu nu păreau să mănânce mult din hrana marină. Nici nu mâncau mult din alte cursuri de apă.

Membrii societății antice trebuie să fi fost capabili să producă suficientă hrană din recoltele lor, indicând faptul că terenul lor era fertil. Acest lucru corelează cu producția cunoscută de ulei de măsline din regiune.

„Excavațiile de la sit indică faptul că producția de ulei de măsline a devenit o activitate economică principală a Tell Tweini și instalații legate de această activitate puteau fi găsite în fiecare casă în timpul Epocii Fierului,” explică Fuller și echipa sa. La scurt timp după 1200 î.Hr., Ugarit s-a prăbușit. Căderea regatului a fost atribuită eșecului culturilor, neliniștii sociale și foametei din întreaga regiune, dar semnele producției de ulei din Tell Tweini au reapărut curând după aceea, fără semne de stres în izotopii din plante.

Aceste descoperiri arată că o dietă asemănătoare cu cea mediteraneană a ajutat la susținerea umanității timp de milenii. Dar această dietă a apărut, de asemenea, într-un mediu fertil, cu un climat relativ stabil.

Sursă – https://www.sciencealert.com/famous-health-boosting-diet-used-by-millions-today-existed-4000-years-ago

Sursă foto – monticello / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult