Cum să îți alegi un psihiatru de încredere

Atunci când începi să cauți un psihiatru, apelează în primul rând la prieteni sau cunoștințe pentru o recomandare și solicită cât mai multe detalii despre cum a fost experiența lor în relația cu medicul.
Cum să îți alegi un psihiatru de încredere
Cum să îți alegi un psihiatru de încredere

Psihoterapia poate fi extrem de eficientă pentru multe afecțiuni, dar există situații în care intervenția unui psihiatru și medicația prescrisă de acesta sunt indispensabile. În cazurile de suferință psihică intensă, în care există riscul pierderii contactului cu realitatea, medicamentele pot stabiliza starea pacientului și pot oferi baza necesară pentru ca psihoterapia să fie eficientă. Alegerea corectă a psihiatrului poate face diferența între o suferință prelungită și o recuperare eficientă și stabilă.

Atunci când începi să cauți un psihiatru, apelează în primul rând la prieteni sau cunoștințe pentru o recomandare și solicită cât mai multe detalii despre cum a fost experiența lor în relația cu medicul. Alternativ, dacă te îndrepți către internet ca resursă, caută cât mai multe informații despre competențele medicului respectiv în problematica cu care te confrunți. Alege un specialist care se bazează pe date și dovezi în practica sa medicală, nu pe astrograme sau impresii subiective. În plus, e util  să alegi un medic care lucrează într-o echipă de profesioniști și nu de unul singur, pentru a te asigura astfel că ai acces, la nevoie, la mai multe resurse de specialitate.

În interacțiunea cu medicul psihiatru recomand pacienților să fie atenți la câteva lucruri, începând cu modul în care sunt ascultați, modul în care specialistul le explică ce li se întâmplă și care va fi tratamentul. Este esențial ca medicul să fie atent la ceea ce îi povestește pacientul, să înțeleagă ce îl preocupă și să fie capabil să traducă concepte medicale complexe într-un limbaj simplu și intuitiv. Se creează astfel un spațiu în care pacientul se poate simți în siguranță, pe mâini bune”, Dr. Radu Florescu, medic primar psihiatru.

În alegerea unui psihiatru, specialistul evidențiază inclusiv importanța modului în care îți sunt respectate drepturile și autonomia și accentuează faptul că medicul psihiatru trebuie să te informeze în legătură cu diversele opțiuni de tratament și să-ți permită să faci o alegere informată. În plus, acesta trebuie să fie dispus și capabil să-ți răspundă la întrebările legate de diagnostic și planul de tratament într-un mod concis și coerent. Asta înseamnă să aibă răbdare să-ți asculte temerile și să-ți răspundă concret la ele.

Tratamentul psihiatric de calitate este un proces de finețe și se bazează pe o colaborare bună între medic și pacient și pe consulturi periodice. Tocmai de aceea e esențială disponibilitatea medicului de a lucra din aproape în aproape cu tine pentru a permite ajustarea medicației la nevoie, precum și  ușurința cu care poți lua legătura cu medicul tău în situații în care vei dori să-i adresezi o întrebare referitoare la cursul tratamentului. La fel de importantă pe termen lung este flexibilitatea medicului privind desfășurarea consultațiilor. Sigur că în mod ideal ședințele se  desfășoară față în față, dar pentru acele situații în care ești plecat sau nu ai timp, ședințele online pot fi o soluție, astfel încât să nu sari peste programare. Nu în ultimul rând, un psihiatru bun va fi pro psihoterapie deoarece știe că asocierea dintre medicație și psihoterapie aduce numai beneficii pacientului”, a adăugat Dr. Radu Florescu.

Cel mai important însă este ca medicul tău psihiatru să treacă dincolo de o etichetă diagnostică sau alta: tu nu ești o patologie, nu ești o depresie, ci o persoană cu depresie. De aceea, medicul trebuie să țină cont de întreg contextul tău de viață, de situațiile prin care treci și de resursele pe care le ai.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Radu Florescu - Medic Primar Psihiatru Adulţi şi Psihoterapeut Cognitiv-Comportamental
Dr. Radu Florescu este medic primar psihiatru pentru adulți și psihoterapeut specializat în terapie cognitiv-comportamentală în cadrul Clinicii The Mind. Vorbește fluent limba engleză și are o vastă experiență în domeniu, acumulând peste 5 ani de practică în cadrul Spitalului Clinic de ...
citește mai mult