Care sunt cele 15 alimente pe care trebuie să le consumăm pe caniculă, potrivit experților nutriționiști

  • Publicat:

Cu toții am așteptat zilele verii, dar sunt convinsă că cei mai mulți își aduc aminte de o dimineață rece de toamnă ca să mai scape de canicula de acum. Alimentația te-ar putea și ea înviora puțin, dacă respecți câteva reguli. Iată ce alimente te pot ajuta să învingi canicula!

Ce alimente sunt bune pe caniculă

Castraveţi

Castraveţii sunt răcoritori şi conţin 95% apă. Mâncând castraveţi, vei reuşi să treci mai repede peste efectele neplăcute ale caniculei. Vei fi hidratat şi răcorit.

Morcovi

Sucul de morcovi cu puţin ghimbir, consumat rece, ne răcoreşte mai bine decât o limonadă. Ghimbirul are rolul de a stabili un echilibru în stomac şi face arderile mai uşoare, iar morcovii hrănesc în profunzime fiecare celulă şi ţesut.

Salată verde

Cu un conţinut de 80-95% apă, salata e uşor de digerat şi extrem de hidratantă pe timp de caniculă. E unul dintre cele mai sănătoase alimente de consumat pe caniculă.

Ardei iute

Deşi ne face să ne înfierbântăm, ardeiul iute este perfect ca aliment de consumat pe caniculă. Acesta ne face să transpirăm, deci să ne răcorim.

Legume la grătar

Ardei, ceapă, morcovi, dovlecei, usturoi, vinete şi ţelină puse pe grătar sunt excelente pe vreme caniculară. Antioxidanţii din ele îţi vor ajuta pielea să minimalizeze pericolul cauzat de expunerea la UV.

Peşte

Peştele conţine ­Omega 3, un acid esenţial organismului. Creierul îşi va desfăşura activitatea cum trebuie, fără să fie afectat de soarele puternic.

Fructe de mare

Bogate în substanţe proteice şi cu un conţinut redus de lipide, sunt foarte indicate vara.

Supe reci

Supele reci reprezintă o alegere excelentă pentru o vară călduroasă. Supele de castraveţi sau roşii sunt cele mai indicate.

Lapte dulce

Laptele dulce este foarte important în dieta anticaniculă, deoarece va susţine echilibrul calciu-magneziu, care are de suferit din cauza transpiraţiei abundente.

Brânza telemea

Telemeaua reechilibrează aportul de sodiu pe care organismul îl pierde prin procesul de transpiraţie.

Cereale

Pentru a ne menţine şi procentul de glucide în organism, trebuie să consumăm cât mai multe cereale, orez şi porumb.

Pepene

În afara faptului că te hidratează, pepenele conţine şi licopen, un compus care te poate proteja de razele nocive ale soarelui. E sărac în calorii şi poate fi consumat şi rece şi la temperatura camerei.

Fructe de pădure

Afinele, murele, zmeura, cătina, coarnele sunt fructe cu conţinut mare de antioxidanţi şi fibre. Sunt uşor de consumat pe caniculă.

Ceai verde

Ceaiul verde o altă variantă pentru răcorire şi rezistenţă în faţa razelor solare. Potrivit expertilor, un litru de ceai verde rece consumat pe zi reduce efectele razelor ultraviolete cu până la 15%.

Îngheţată

Îngheţata reprezintă o gustare ideală pentru zilele caniculare, deoarece furnizează treptat organismului nutrienţii necesari într-o formulă uşoară şi echilibrată, are un indice glicemic scăzut şi înlătură cu uşurinţă stresul cotidian.

Atenție!

De asemenea, porțiile mari sunt foarte greu de digerat. Pe lângă faptul că cel mai probabil te vei balona, corpul va consuma destul de multe resurse ca să digere hrana, astfel că vei ajunge să te deshidratezi mai repede. Rămâi la porții mici, cu alimente ușoare și proaspete.

Citeşte şi: 5 alimente pe care trebuie să le mănânci în luna iulie. Consumă-le zilnic și vei slăbi în timp record!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”