Cum să îți faci prieteni ca adult, conform experților

  • Publicat:
Cum să îți faci prieteni ca adult, conform experților

Chiar dacă viața ta este plină, există multe motive pentru care ai putea să te simți singur. Prieteniile se schimbă, dinamica familială poate fi complicată și poate părea tot mai dificil să întâlnești oameni noi.

Deci, atunci când locurile în care ai făcut odată conexiuni s-au schimbat, dar dorința ta de a socializa nu a dispărut, poți simți o izolare tot mai mare, spune psihologul Andreea Cristea.

S-ar putea să te întrebi cum să îți faci prieteni ca adult, și nu ești singurul în această situație.

Socializarea poate face mult pentru sănătatea ta generală. Studiile au arătat că socializarea poate întări sistemul imunitar, reduce riscul de demență și diminuă pierderea memoriei. Asta pentru că situațiile sociale îți permit să înveți lucruri noi, esențiale pentru funcționarea cognitivă și gestionarea stresului. În plus, prieteniile pot reduce sentimentele de singurătate și izolare socială, spune psihologul Andreea Cristea, ambele fiind capabile să afecteze în mod negativ bunăstarea ta pe termen lung.

Dacă ești hotărât să faci din prietenii o prioritate, iată câțiva pași de urmat dacă vrei să îți faci prieteni noi și să rămâi conectat cu cei pe care îi ai deja.

Gândește-te mai întâi la tine însuți

Începe prin a face o listă cu ceea ce te interesează, ce ai dorit întotdeauna să faci și lucruri pe care ai vrea să le încerci într-o lume ideală, spune psihologul Andreea Cristea.

Ia în calcul lucruri pe care le-ai putea învăța, cum ar fi un instrument muzical sau o limbă nouă, care ar putea fi căi pentru a te conecta cu oameni care îți împărtășesc interesele, în timp ce îți îmbunătățești capacitățile cognitive. Apoi, găsește teme precum călătoriile sau forme de exprimare creativă, pe care să începi să le explorezi cu alții care au interese similare.

Găsește o „activitate ancoră”

Concentrează-te să identifici un singur loc nou de vizitat sau un curs la care poți participa pentru a servi ca punct central în eforturile tale de a-ți face prieteni. Încearcă un centru de fitness, un centru comunitar sau o oportunitate de voluntariat care îți va permite să urmărești pasiunile din listă. Dacă locuiești într-o zonă izolată, înscrie-te într-o excursie în grup sau alătură-te unei comunități online prin rețele sociale, cursuri universitare online sau site-uri de socializare.

Marchează-ți calendarul

Alege trei zile pe săptămână pe care să le consideri „zile sociale” în calendarul tău. Planifică ceva fizic, cum ar fi o oră de fitness, pentru prima zi; programează o activitate care stimulează creierul, cum ar fi un curs de artă, în următoarea zi; și planifică o activitate mai socială, cum ar fi un club de lectură, în a treia zi.

Odată ce ești într-o situație socială, spune psihologul Andreea Cristea, fii vulnerabil și interacționează cu alte persoane. Prezintă-te cuiva imediat ce intri. Întreabă-i dacă au mai fost acolo înainte și ce i-a adus la eveniment.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Importanța relațiilor de prietenie pentru sănătatea mintală și emoțională

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
13 semne ale unei relații sănătoase
13 semne ale unei relații sănătoase