Sânziana Buruiană nu se mai oprește din alăptat. În vârstă de 40 de ani, fosta asistentă de televiziune încă își mai alăptează fata cea mică, Antonia (3 ani și jumătate), după ce timp de șase ani a făcut același lucru cu fata cea mare, Izabela. Acum, însă, își dorește să oprească acest proces din cauza problemelor de sănătate cu care se confruntă.
„Nu mă opresc, le dau până vor dori ele să se oprească. Nu are ce să le cauzeze că stau amândouă bine cu imunitatea”, a declarat Sânziana Buruiană.
Voluptuoasa blondă a mărturisit că are o viață extrem de agitată, cu multe lucruri de rezolvat, mai ales în ceea ce le privește pe fetițele sale.
Și în timp ce alăptarea a fost o prioritate pentru Sânziana, ajutându-le pe Izabela și Antonia să dobândească o imunitate puternică și sănătoasă, această practică se pare că a avut un impact asupra sănătății ei personale. Problemele de sănătate, în special durerile de spate, au dus la o reevaluare a alegerilor sale. Deși a trecut atâta timp de când alăptează, sânii ei nu și-au pierdut farmecul și încă sunt într-o formă de zile mari.
„Încă o mai alăptez pe cea mică și mă amuză când mă întreabă lumea dacă o mai alăptez pe cea mică, iar eu glumesc cu ei și le zic că de asta este așa talentată, pentru că am alăptat-o pe cea mare foarte mult timp. Acum alăptarea a rămas doar pentru cea mică.
Izabelei i-am întrerupt alăptarea în totalitate, din momentul când a intrat la școală, însă pe cea mică o să fie destul de greu să o fac să renunțe, deși cred că este cazul, că am observat că am probleme cu cervicala și poziția incomodă în care stau de atâția ani. Cred că alăptatul acesta prelungit se simte asupra organismului meu”, a spus Sânziana Buruiană, pentru click.ro.
Academia Americană de Pediatrie (AAP) menționează faptul că mai multe studii și metaanalize „au confirmat impactul pe care alăptarea mai mult de 12 luni îl are asupra sănătății materne prin reducerea ratelor de diabet tip 2, hipertensiune, cancer de sân și ovarian.”
De asemenea, specialiștii americani au aflat ceea ce mamele care alăptau „prelungit” trăiesc aproape invariabil.
Academia Americană de Pediatrie (AAP) și-a modificat recomandările, încurajând alăptarea până la doi ani sau peste, față de recomandarea inițială (de până la un an sau peste). În acest fel, organizația se aliniază recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.
„AAP sprijină continuarea alăptării, în paralel cu alimente complementare adecvate introduse la aproximativ 6 luni, atâta timp cât mama și copilul doresc, până la vârsta de doi ani sau peste. Aceste recomandări sunt congruente cu cele ale Organizației Mondiale a Sănătății” se arată în luarea de poziție publicată în urmă cu câteva zile.
În ciuda beneficiilor dovedite pentru mamă și copil ale alăptării dincolo de un an, miturile pe această temă persistă. Câteva dintre acestea, mai jos:
Citește și: Top 10 mituri despre alăptare în care să nu mai crezi
FOTO: Facebook Sânziana Buruiană