Copilăria ar trebui să fie plină de bucurie, siguranță și validare. Dar pentru mulți copii, acest lucru pur și simplu nu se întâmplă. Unii copii au părinți care le oferă îngrijire fizică, dar nu înțeleg cum să-și sprijine copilul din punct de vedere emoțional sau mental. Acești părinți sunt cunoscuți în lumea terapiei ca părinți imaturi emoțional.
„Un părinte imatur emoțional este un părinte care nu poate să-ți îndeplinească nevoile emoționale, fie ca și copil, fie ca adult,” a spus Aparna Sagaram, terapeut licențiat în căsătorie și familie și proprietar al Space to Reflect din Philadelphia. „Se concentrează pe ei înșiși, indiferent de ce se întâmplă în viața ta.”
Adesea, părinții imaturi emoțional au dificultăți în a-și reglementa propriile emoții, a spus Jennifer Chaiken, terapeut licențiat în căsătorie și familie, co-proprietar al The Therapy Group din Pennsylvania și co-gazdă a podcastului ShrinkChicks.
Părinții maturi emoțional sunt opusul:
„Sunt părinți care sunt mai capabili să se angajeze emoțional cu tine. Sunt capabili să recunoască și să înțeleagă, și de asemenea să îți afirme emoțiile fără a le lua personal sau a încerca să schimbe cum te simți.”, a spus terapeutul.
Părinții maturi emoțional posedă inteligență emoțională, care le permite să își gestioneze emoțiile în timp ce comunică cu copilul lor într-un mod eficient și îngrijitor, a adăugat Chaiken.
„Acest nivel de sprijin permite copilului să crească și le oferă spațiul de a fi sinele lor autentic, mai degrabă decât să impună propriile lor dorințe asupra copilului,” a spus Chaiken.
Dacă cineva este un părinte imatur emoțional sau matur are mult de-a face cu modul în care au fost crescuți. Aceste comportamente le-au fost modelate, așa că astfel cred că ar trebui să gestioneze situațiile cu copiii lor.
„Adesea, părinții care sunt emoțional imaturi tind să fi crescut și ei cu părinți emoțional imaturi. Acest lucru se transmite de-a lungul generațiilor până când realizăm ce se întâmplă și facem munca necesară pentru a vindeca rănile de a avea părinți emoțional imaturi,” a spus Chaiken.
Părinții imaturi emoțional nu își gestionează bine emoțiile. De fapt, potrivit lui Sagaram, părinții emoțional imaturi sunt cunoscuți pentru a se plânge copiilor lor despre problemele lor de adulți. Acest lucru poate fi orice, de la probleme la locul de muncă, la probleme în căsnicie sau dificultăți financiare.
„Dacă ești un copil și auzi toate aceste probleme de adulți, îți poți imagina cât de haotic trebuie să se simtă viața de adult,” a spus Sagaram, „dar apoi înveți eventual cum să gestionezi acele emoții.”
Adesea, acest lucru duce la copii care se închid emoțional, a declarat ea. În plus, poate face copilul să se simtă responsabil pentru stările și emoțiile părinților lor.
Un alt semn major este dependența de copiii lor pentru sprijin emoțional, potrivit lui Chaiken.
„Așa că se pot îndrepta către copiii lor pentru un nivel de validare, confort și companie… fluxul de îngrijire este inversat,” a adăugat Chaiken.
Copiii nu pot oferi părinților lor sprijinul de care aceștia au nevoie (și nu ar trebui să fie nevoiți să o facă), așa că acest lucru duce la o altă problemă.
„O altă caracteristică este că se supără pe tine pentru că nu ești acolo pentru ei în felul în care își doresc,” a adăugat Sagaram. „Așa că, adesea, părinții imaturi emoțional așteaptă ca tu să știi ce vor și ce au nevoie… dacă nu ești capabil să faci asta sau nu ești capabil să îi sprijini în felul în care își doresc să fie sprijiniți, devin explozivi emoțional cu tine.”
Părinții imaturi emoțional sunt „incapabili să recunoască cum emoțiile lor pot afecta pe cei din jurul lor,” a menționat Chaiken.
Acest tip de părinți pot avea dificultăți în a înțelege sentimentele și nevoile copiilor lor, a spus ea.
Dacă părintele tău refuză să îți respecte limitele sau vrea să negocieze anumite limite, este un semnal de alarmă.
„Acest lucru poate merge în ambele sensuri – pot stabili limite prea rigide sau pot, pe de altă parte, să fie extrem de permisivi și să aibă dificultăți mari în a găsi echilibrul,” a spus Chaiken.
În plus, au și dificultăți în a respecta limitele pe care le stabilești cu ei, a menționat Sagaram. De exemplu, dacă îi ceri mamei tale să sune înainte de a veni la tine acasă, ea poate deveni ofensată și continuă să vină neanunțată.
Pe măsură ce te maturizezi și încerci să stabilești limite cu un părinte emoțional imatur, este posibil să observi că folosesc rușinea sau vinovăția ca armă, a spus Sagaram.
Acest lucru poate suna ca, „Oh, nu mă mai lași să-mi văd nepoții” sau „Nimeni nu mă mai sună înapoi.”
În plus, părinții imaturi emoțional folosesc adesea tratamentul tăcut, a spus Sagaram. Dacă se simt nemulțumiți de comportamentul tău, evită să vorbească cu tine în loc să discute problema ca o persoană emoțional matură.
„Și tu rămâi gândindu-te că ai făcut ceva greșit, chiar dacă a fost o luptă de putere tot timpul,” a menționat ea.
Adesea, când un părinte imatur emoțional are o zi grea la muncă, face ca aceasta să fie problema tuturor – chiar dacă nu are nimic de-a face cu copiii sau partenerul lor.
„Aceasta duce la izbucniri emoționale în familie… ei nu au cu adevărat capacitatea de a-și regla emoțiile [și de a le ține] separate de rolul lor de părinți,” a spus Chaiken.
Acest lucru poate duce și la un comportament exagerat, a menționat ea. De exemplu, dacă mama ta te ajuta de obicei la temele de matematică, dar a avut o zi grea la muncă, poate exploda atunci când îi ceri ajutorul.
„Așa că pot avea aceste reacții imprevizibile la situații, ducând la un nivel de inconsistență în rolul lor de părinți,” a spus Chaiken.
„O altă caracteristică, nu îți respectă individualitatea… când ne gândim la sisteme familiale sănătoase, părinții își cresc copiii să fie indivizi și persoane separate de ei înșiși,” a explicat Sagaram. „Și vrei să începi asta destul de devreme.”
Chiar și când copiii tăi sunt mici și depind de tine, ar trebui să lucrezi pentru a încuraja (și respecta) preferințele și antipatiile lor.
„Așa că, eventual, când devin adulți, tranziția este mai lină,” a spus Sagaram.
Când îți respecți individualitatea copilului, îi vezi ca pe cineva care are propriile valori, credințe și limite, a adăugat ea. „Dar un părinte emoțional imatur nu este capabil să facă asta.”
Dacă recunoști oricare dintre comportamentele de mai sus la părinții sau îngrijitorii tăi, respiră adânc. Potrivit lui Sagaram, cel mai important lucru este să recunoști acest fapt – te va ajuta să te simți mai puțin singur.
„Există un nume pentru acest tip de părinte, ceea ce înseamnă că nu ești singur în asta, și cred că acest lucru poate fi foarte validant,” a spus Sagaram.
Ar trebui să îți acorzi și credit pentru simpla capacitate de a observa acest lucru: nu este ușor să admiți că părinții tăi au defecte.
„Cred că este greu pentru că uneori oamenii au dificultăți în a admite că poate părinții lor nu au făcut ceea ce aveau nevoie când erau copii,” a spus Chaiken. „Dar, cred că ambele lucruri pot fi adevărate: părinții tăi au făcut tot ce au putut și, în același timp, nu au fost capabili să îți ofere ceea ce aveai nevoie ca și copil pentru că nici lor nu li s-a oferit ce aveau nevoie ca și copii.”
În plus, sprijinul social este important, a spus Chaiken.
„Nu ne alegem părinții, și ai opțiunea ca adult să construiești o familie din oameni care sunt capabili să îți ofere sprijinul de care ai nevoie cu adevărat. Cred că acesta este un lucru foarte important, să găsești oameni în viața ta despre care simți că îți pot oferi acel sprijin,” a spus ea.
Sursă – https://www.huffpost.com/entry/signs-emotionally-immature-parents-ano_l_667476f4e4b043a634bd8c01
Sursă foto – YuriArcursPeopleimages / Envato