Fiecare etapă a vieții noastre se simte puțin diferit. Mulți dintre noi suntem familiarizați cu energia inepuizabilă pe care o avem la vârsta de 20, chiar și după patru ore de somn și câteva cocktail-uri, și nevoia de mult mai mult somn (și mai puține băuturi alcoolice) începând cu vârsta de 30 de ani. Începând din momentul în care ne naștem, corpurile noastre și nevoile nutriționale se schimbă, tocmai de aceea este logic să avem nevoie de mai multe sau mai puține anumite alimente pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Anumite alimente pot fi utile pentru nivelul de energie pe măsură ce îmbătrânim, dar mâncarea poate fi, de asemenea, esențială în prevenirea bolilor. Factorul major în toate bolile, fie ele boli de inimă, cancer, diabet, obezitate sau demență, poate avea rădăcinile în inflamație. Cum reacționează acea inflamație în corpul nostru pare să se intensifice pe măsură ce îmbătrânim, creând boli și disconfort. O dietă antiinflamatoare, împreună cu eliminarea alimentelor inflamatorii, este cheia pentru a menține o sănătate fizică și mentală extraordinară pe măsură ce îmbătrânim.
Dacă sunteți în căutarea unui aliment specific care să îmbunătățească sănătatea, experții sugerează optarea pentru proteine grase de înaltă calitate, și anume somonul. Peștele gras, precum somonul, este bogat în EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic) care sunt acizi grași omega-3 polinesaturați cu lanț lung. Adulții mai în vârstă ar trebui să includă acești acizi în dieta lor cel puțin de două ori pe săptămână pentru a crește aportul de omega-3, care sprijină sănătatea creierului și reduce inflamația.
Avem nevoie de proteine pentru menținerea și forța musculară și de grăsimi sănătoase pentru hormoni și vitamine solubile în grăsimi. Pe măsură ce îmbătrânim, vom pierde în mod natural masă musculară (dacă nu o folosim, o pierdem). Și pe măsură ce îmbătrânim, multe lucruri se pot întâmpla în viețile noastre care ne fac să devenim mai puțin activi și mai puțin motivați să construim și să menținem masa musculară. Toate celulele noastre, inclusiv celulele creierului, au nevoie de grăsimi sănătoase pentru a funcționa. Când nu le oferim, putem avea probleme fizice și cognitive.
Dacă somonul nu este pe gustul tău, alte surse de proteine de înaltă calitate pot include carne de pasăre fără piele, ouă și tofu. Este deosebit de important pentru cei de 65 de ani și mai mult. Studiile indică faptul că aportul optim de proteine pentru adulții mai în vârstă este de 1-1,2 grame (pe kilogram de greutate corporală), ceea ce este mai mult decât recomandarea generală pentru adulți de 0,8 grame pe zi.
În timp ce consumul de proteine și grăsimi sănătoase este cu siguranță o idee bună pe măsură ce îmbătrânim, legumele cu frunze verzi, cum ar fi kale sau spanacul, sunt, de asemenea, surse excelente, mai ales dacă nu le consumați des. Legumele cu frunze verzi sunt bogate în luteină, zeaxantină și alți antioxidanți. Acestea sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamine B, precum acid folic, niacină, riboflavină și vitamina B6, care sunt importante pentru funcția sănătoasă a creierului.
Rodiile sunt și ele o sursă bogată de antioxidanți pentru combaterea daunelor oxidative și conțin un grup de compuși numiți elagitannine. Elagitanninele sunt transformate în ceva numit urolitină A de către bacteriile intestinale la unele persoane, iar urolitina A s-a dovedit a contracara unele dintre efectele îmbătrânirii, inclusiv pierderea masei musculare. Rodiile sunt, de asemenea, o sursă bogată de fibre și ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, promovează senzația de sațietate și protejează împotriva cancerului de colon.
Foto: envato
Surse: