Citește și: Diabetul: tipuri şi complicaţii. Cum evoluează afecţiunile digestive
De multe ori nu suntem atenți la ce mâncăm, în mare parte din cauza programului care este de așa natură încât să nu putem să ne așezăm liniștiți la masă.
Cu toate acestea, este necesar să ne concentrăm pe o dietă echilibrată, având în vedere că una haotică poate avea efecte extrem de grave asupra organismului.
Cu toții știm că cele mai delicioase și aromate produse din comerț sunt și cele mai periculoase. Deseori acestea conțin aditivi, dar și multe alte ingrediente care sunt prezente pe etichete, dar sunt trecute cu vederea.
Ei bine, alimentul delicios considerat ca fiind otravă pentru organism este chiar zahărul. Iar aici avem produsele dulci și alte alimente care sunt bogate în zahăr.
De altfel, și studiile au demonstrat efectul pe care consumul regulat de zahăr, în cantități mari, îl poate avea asupra organismului.
„Cercetările arată că un dinte dulce și consumul de alimente bogate în zahăr adăugat pot avea consecințe grave asupra vaselor de sânge. Acest lucru se datorează faptului că consumul excesiv de zahăr poate duce la dezvoltarea sindromului metabolic, care crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare”, spune dr. Elena Solomatina.
Un alt reputat medic spune că zahărul încetineşte activitatea globulelor albe, motiv pentru care suntem predispuși la diverse boli infecțioase precum gripa sau răceala. Ceea ce este mai grav, este că devenim predispuși la cancer, spune dr. Perricone.
Citește și: Cancerul se hrănește cu zahăr?
Astfel, zaharul, produsul considerat ca fiind otravă pentru organism, se regăsește în multe produse din comerț. Specialiștii recomandă evitarea pe cât posibil a dulciurilor, dar și celorlalte produse cu conținut ridicat de zahăr. A se citi eticheta.
„Vasele de sânge joacă un rol important în organism prin transportul oxigenului și nutrienților în întregul corp. Acestea trebuie să fie flexibile și elastice pentru a asigura circulația normală a sângelui. Cu toate acestea, consumul excesiv de dulciuri și alimente cu zahăr adăugat poate duce la deteriorarea vaselor de sânge”, spune, la rândul său, nutriționistul Dr. Elena Solomatina.
Potrivit specialistei, zahărul rafinat ajunge să fie absorbit destul de repede în sânge. Mai apoi, acesta provoacă probleme în ceea ce privește secreția de insulină.
Dincolo de efectul pe care îl are asupra vaselor de sânge, zahărul este și una dintre principalele cauze ale obezității. Astfel, persoanele care consumă zahăr în exces, se pot confrunta cu obezitatea, și așa o cauză majoră la noi în țară și nu numai.
Mai mult, zahărul predispune și la diabet de tip 2. În România, 56% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 1 şi tip 2 suferă de neuropatie diabetică, iar, conform specialiştilor internaţionali, riscul de deces la 5 ani al unui pacient cu un ulcer plantar este de 2.5 ori mai mare decât riscul unui pacient cu diabet care nu are un ulcer plantar.
FOTO: Shutterstock