O igienă dentară corectă este piatra de temelie a unui zâmbet frumos și strălucitor. Atunci când te simți confortabil în propria piele, mulțumit de aspectul dinților tăi, emani încredere prin fiecare gest și inspiri oamenii cu atitudinea ta deschisă către succes. De la vizite regulate la medicul dentist la alegerea unei periuțe de dinți adecvate și adoptarea unei alimentații sănătoase, fiecare etapă influențează sănătatea dentară pe termen lung. Iată câteva obiceiuri pe care le poți integra în rutina ta.
Medicul dentist este singura persoană competentă să aprecieze, în mod corect, starea de sănătatea a dinților și a gingiilor. După un consult riguros, în timpul căruia identifică problemele existente, îți va propune un plan de tratament personalizat și îți va oferi o serie de sfaturi cu privire la menținerea unui igiene orale corecte.
Multe persoane evită vizitele la medicul dentist din frică sau din pricina unui diagnostic nefavorabil. Ei bine, medicina dentară a evoluat considerabil în ultimii ani, astfel încât tehnologiile moderne acționează într-un mod neinvaziv. Spre exemplu, dacă te confrunți cu dinți strâmbi sau înghesuiți, spațieri dentare sau probleme cu mușcătura, un medic ortodont îți poate recomanda începerea tratamentului cu un aparat dentar invizibil sau un aligner dentar. Fiecare deține propriul set de caracteristici și avantaje. În funcție de caz, alături de medicul ortodont, vei lua cea mai bună decizie privind sănătatea dinților tăi.
În general, medicii dentiști recomandă spălatul dinților de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de două minute. Cu ajutorul unei periuțe de dinți cu peri moi și o pastă îmbogățită cu fluor, curăță și îndepărtează resturile de mâncare acumulate între spațiile interdentare.
Există o metodă eficientă pentru spălatul dinților? Ei bine, specialiștii din cadrul Harvard Medical School recomandă următoarea variantă:
În medie, un periaj corect al dinților curăță aproximativ 60% din suprafața acestora. De restul se ocupă ața dentară și dușul bucal – două produse eficiente din toate punctele de vedere. În ceea ce privește alegerea, ține cont strict de preferințe și de timpul alocat rutinei de îngrijire a dinților.
Diferența dintre cele două ține de mecanismul de utilizare și funcționarea dispozitivului. Ața dentară se manevrează cu propria forță, delicat, cu mișcări controlate, pentru a nu răni gingia și a cauza sângerări. Se poate utiliza atât înainte, cât și după periajul dentar. Cu o bucată nouă, curăță cu atenție fiecare spațiu dintre dinți, până când observi că au fost îndepărtate toate resturile de mâncare acumulate.
În ceea ce privește dușul bucal, îndeplinește o sarcină similară – ajută la eliminarea bacteriilor din zonele greu accesibile ale cavității bucale. Irigatorul bucal acționează cu un jet puternic de apă la baza dinților, puterea sa fiind adaptată la funcționalitățile aparatului. În funcție de model, vei observa că dușurile bucale au integrate mai multe programe, astfel încât îl poți alege pe cel potrivit nevoilor personale.
O dietă sănătoasă favorizează sănătatea dinților. Atunci când faci alegeri corecte și inspirate în ceea ce privește mesele zilnice, contribui în mod activ la sănătatea dinților. Include în dietă fructe, legume, lactate și proteine. La spectrul opus, încearcă să eviți, pe cât posibil, consumul de zahăr, alimente acide sau dulci și sucuri carbogazoase. În timp, pot deteriora smalțul dinților și favorizează apariția timpurie a cariilor.
Consumul de apă plată are un efect pozitiv asupra sănătății dinților, mai ales dacă are un conținut ridicat de fluor. Specialiștii din cadrul Universității din Illinois, Chicago, susțin că printre avantajele consumului de apă cu un conținut natural de fluor se numără:
Drumul către obținerea unui zâmbet frumos și sănătos este pavat cu obiceiuri corecte de igienă dentară, pe care trebuie să le transformi într-o rutină zilnică. Vizitează medicul dentist de două ori pe an, folosește corect periuța de dinți, încearcă noile gadgeturi lansate și adoptă un stil de viață sănătos.
Sursă foto: Freepik.com