Probabil ți s-a întâmplat de multe ori să adormi destul de greu atunci când nu ai plapuma pe tine sau nu neapărat plapuma, ci pur și simplu o pătură sau chiar un cearceaf cu care să te învelești. Ei bine, se pare că „învelitul” are o putere magică și ne ajută să adormim mai repede, chiar și atunci când este foarte cald în cameră. Există câteva motive pentru care se întâmplă asta și care ne fac să fim atașați de „acel ceva” cu care să ne învelim.
Suntem ființe cu sânge cald, ceea ce înseamnă că organismul nostru reglează temperatura internă și asta ne ajută să ne menținem calzi. Cu toate astea, când suntem în somn profund, nu mai avem control asupra acestui aspect, motiv pentru care căutăm un mic ajutor. O pătură, o plapumă, un cearceaf cu care să te învelești menține corpul la temperatura optimă.
În același timp, să nu uităm că suntem ființe care au anumite obiceiuri, iar acest lucru are un impact major asupra nevoii de a ne înveli. O viață întreagă ne-am învelit, lucru care a devenit o rutină. În plus, atunci când ne punem în pat și ne învelim, corpul nostru primește semnalul că este timpul să dormim.
Serotonina este acea „substanță de bine” care ne menține calmi și fericiți. Atunci când suntem stresați și anxioși este greu să adormim, dar odată ce ne învelim, crește nivelul de serotonină, iar anxietatea și stresul încep să dispară.
Plapuma ajută la crearea unui microclimat, adică a unei bariere în care temperatura nu se schimbă prea mult. Aceasta încălzește pielea, iar factorii din jur care ar putea răci corpul nu ne mai afectează atât de mult, motiv pentru care adormim mai repede și avem parte de un somn mai bun și mai puțin tulburat.
Plapuma declanșează o stare de siguranță, iar asta pentru că mulți dintre noi, în copilărie, ne confruntam cu frica de întuneric. Iar ea era elementul care ne ajuta să ne acoperim complet. Cumva, era modul în care ne ascundeam de propriile frici și ne simțeam protejați, sentiment pe care îl luăm cu noi și astăzi.
Foto: envato