Practicarea activităților sportive ne predispune adesea la diferite tipuri de accidentări. Chiar dacă și sportivii de performanță pot suferi unele traumatisme, cele mai multe apar la persoanele care fac sport ocazional, din cauza lipsei unei pregătiri corespunzătoare sau a unei încălziri insuficiente a articulațiilor înainte de efortul fizic.
Ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente accidentări din timpul unor activități sportive, fiind în același timp și una dintre cele mai întâlnite leziuni ale articulației genunchiului. Aceasta apare atunci când, în urma unei rotiri bruște a genunchiului, condilul femural „rupe” o parte din menisc. O astfel de leziune se poate produce fără afectarea ligamentelor, situație în care stabilitatea articulației nu este grav afectată. Alteori însă, ruptura de menisc este însoțită și de o ruptură de ligament, fie încrucișat anterior, fie colateral medial.
Durerea de genunchi, care se accentuează în timpul mișcării, este principalul simptom al unei rupturi de menisc. Pacientul se poate confrunta și cu umflarea și cu rigiditatea articulației și poate percepe mici pocnituri la nivelul genunchiului în momentul în care flexează piciorul.
În aceste situații, consultul medical este esențial pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului corespunzător. În urma consultației, medicul ortoped recomandă și un examen RMN, pentru a stabili cu exactitate tipul leziunii și gradul de afectare.
Tratamentul rupturii de menisc implică o intervenție chirurgicală, care, în funcție de severitatea afecțiunii și particularitățile pacientului, poate fi realizată minim invaziv, prin artroscopie de genunchi, sau prin meniscectomie parțială, care poate fi realizată atât clasic, cât și minim invaziv.
Artroscopia de genunchi este realizată prin incizii de mici dimensiuni, prin care medicul introduce un artroscop și instrumente speciale, pentru a trata leziunea meniscală. În cazul pacienților cu indicație pentru meniscectomie parțială, chirurgul ortoped va exciza și va îndepărta zona lezată din menisc. În anumite situații, poate fi necesară o sutură meniscală, intervenție care trebuie să fie urmată de un program de recuperare medicală specific, pentru că genunchiul este imobilizat într-o orteză.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu ruptură de menisc beneficiază de toate tipurile de tratament chirurgical, atât clasic, cât și minim invaziv, în funcție de indicația stabilită. Intervențiile chirurgicale sunt realizare de chirurgi ortopezi foarte bine pregătiți și cu vastă experiență, în condiții de maximă siguranță, într-un bloc operator modern, dotat cu echipamente medicale ultraperformante.
Postoperator, pacienții primesc cele mai bune îngrijiri medicale în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic SANADOR, acreditată ca Secție ATI de categoria I – nivelul maxim de competență existentă. Pacienții care optează pentru serviciile SANADOR pot alege în continuare un program de recuperare medicală individualizat, recomandat de un medic specialist din Departamentul de Recuperare medicală.