Adaugi sare în mâncare în timpul mesei? Acest gest ți-ar putea crește riscul de cancer gastric cu 41%, conform unui studiu recent

  • Publicat:
Adaugi sare în mâncare în timpul mesei? Acest gest ți-ar putea crește riscul de cancer gastric cu 41%, conform unui studiu recent

Poate ar trebui să te gândești de două ori înainte de a lua solnița de sare. Cercetările anterioare au arătat că adăugarea sării în mâncare ar putea duce la o speranță de viață mai scurtă. Acum, cercetătorii au descoperit că adăugarea acestui condiment gustos în farfurie ar putea crește riscul de a dezvolta cancer gastric cu 41%.

Un studiu publicat în Gastric Cancer a utilizat date de la 471.144 de persoane pentru a determina cum consumul de sare influențează riscul de cancer gastric. Participanții au raportat frecvența adăugării sării în mâncare la masă, iar nivelurile de sodiu urinar pe 24 de ore au fost estimate folosind formulele INTERSALT. Pe parcursul unui follow-up mediu de 10,9 ani, au fost înregistrate 640 de cazuri de cancer gastric.

Ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii au descoperit că cei care „întotdeauna” adăugau sare în mâncare (nota: studiul nu a furnizat cifre pentru frecvență aici) aveau un risc cu 41% mai mare de a dezvolta cancer gastric comparativ cu cei care „niciodată/rareori” adăugau sare. A existat, de asemenea, o corelație puternică între nivelurile de sodiu pe 24 de ore și frecvența cu care oamenii adăugau sare în mâncare. Cu toate acestea, cercetătorii nu au găsit nicio asociere puternică între nivelurile estimate de sodiu urinar pe 24 de ore și riscul de cancer gastric.

Studiul sugerează că adăugarea întotdeauna a sării în mâncare la masă este asociată cu un risc mai mare de cancer gastric, explică gastroenterologul Dr. Andrew Boxer.

Studiile au arătat o asociere între consumul de sare și riscul crescut de cancer gastric, dar mecanismul prin care se întâmplă acest lucru nu este clar, spune gastroenterologul Dr. Austin Chiang. „Unii au sugerat că sarea duce la rate mai mari de infecție bacteriană cu H. pylori, [care apare atunci când bacteria Helicobacter pylori (H. pylori) infectează stomacul, ceea ce poate duce la ulcere și în final la cancer].” O altă posibilitate ar fi că anumite alimente sărate au alte proprietăți care sunt asociate cu un risc crescut de cancer, explică el.

Dr. Boxer menționează, de asemenea, că relația dintre consumul de sare și cancerul gastric ar putea fi datorată inflamației. „Expunerea persistentă la niveluri ridicate de sare poate duce la răspunsuri inflamatorii și stres oxidativ în mucoasa stomacului.” Acest mediu inflamator cronic promovează mutațiile genetice care sunt critice în dezvoltarea cancerului gastric, explică el.

Este sarea mereu periculoasă?

Dar sarea nu este întotdeauna rea și nu este singurul aspect care poate fi corelat cu cancerul gastric. Cei mai comuni factori de risc pentru cancerul gastric includ infecția bacteriană cu H. pylori, fumatul, consumul de alcool, obezitatea și un istoric familial de cancer gastric, spune Dr. Chiang.

„Există, de asemenea, boli subiacente care pot predispune indivizii la cancer gastric, cum ar fi gastrita atrofică cronică, un tip de inflamație pe termen lung a mucoasei stomacului,” notează el. Dr. Boxer subliniază, de asemenea, că pe lângă dietele bogate în sare, planurile de masă deficiente în fructe și legume proaspete, care oferă antioxidanți și vitamine protectoare, agravează și mai mult riscul de cancer gastric.

Dar nu totul este pierdut; unii dintre factorii de risc pot fi modificați, spune Dr. Chiang. „Evitarea fumatului și consumului de alcool, și adoptarea unei diete echilibrate, diverse și bogate în fibre pot ajuta la reducerea riscului de cancer gastric.”

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: Consumul excesiv de sare, vinovat pentru eczemă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”