În patru sectoare din Capitală au fost depistați țânțari cu virusul West Nile. Ultimele probe pozitive au fost depistate în Sectorul 3 de experții de la Institutul Cantacuzino care monitorizează situația.
Ca măsuri, Primăria Capitalei spune că a început să intensifice tratamentele în zonele cu probleme. Locuitorii din Capitală spun că sunt speriați și că încearcă să se ferească cum pot.
„Nu există un vaccin care să prevină, iar modalitatea de transmitere este prin intermediul înțepăturii de țânțar și, mai ales, a unor musculițe. Foarte important, de asemenea, e că nu se transmite de la om la om, în așa fel încât riscul de a avea o transmitere importantă și a discuta de pandemii sau epidemie este categoric mic. Dar trebuie să fim prudenți, pentru că e greu de prevenit”, a explicat medicul Adrian Marinescu, potrivit Antena 3 CNN.
Potrivit medicilor, simptomatologia este foarte asemănătoare cu febra Dengue, iar diagnosticul diferențial se face destul de greu. De cele mai multe ori, este nevoie de o subdiagnosticare, însă, partea bună este că, de cele mai multe ori, formele sunt mult mai ușoare. Mai precis, simptomele seamănă cu o gripă, iar simptomatologia este și digestivă.
„Ceea ce ar trebui să știm despre infecția cu virusul West Nile este că de cele mai multe ori, formele sunt ușoare, semănă foarte bine cu o răceală. Sunt și persoane asimptomatice. Practic doar 1% dintre cei care sunt infectați ajung la complicații importante”, a mai spus medicul Adrian Marinescu.
„În România au fost astfel de situații, am avut chiar și veri în care am avut cazuri multe, am vorbit chiar de situații de epidemie. Din fericire, în ultimii ani cazurile sunt extrem de rare. Aici mă refer la formele severe, care într-adevăr pot să pună probleme.
Ceea ce trebuie spus este că tratamentul nu e specific antiviral. Până la urmă, prevenția este cea mai importantă, că nu există un vaccin care să prevină.”, a mai precizat medicul de la Institutul Matei Balș din Capitală”, a mai adăugat acesta.