Papiloamele, excrescențe ale pielii de natură virală care seamănă cu alunițele, prezente mai ales la nivelul gâtului, feței, axilar sau în alte zone de pliu, se pot înmulți și se pot complica, prin traumatizare. Cea mai simplă metodă de a scăpa de papiloame este excizia cu laser CO2 sau electroterapia, care se recomandă mai ales atunci când excrescențele sunt în stadiu incipient, pentru a preveni înmulțirea lor și creșterea în dimensiuni. Dar este important să prevenim și reapariția acestora în alte zone ale corpului. Dr. Michael Russu, medic specialist dermatolog, povestește mai multe despre acest subiect.
Papiloamele, excrescențe ale pielii de culoare maronie, roz sau de culoarea pielii – apar ca urmare a infecției cu HPV (de cele mai multe ori, tulpini mult mai puțin periculoase, care nu sunt asociate cu riscul dezvoltării cancerului de col uterin). Papiloamele pot varia și ca formă – pot fi plate sau reliefate, cu aspect de conopidă.
„De obicei, pacienții nu dau mare importanţă papiloamelor, le neglijează, pentru că nu li se pare că le pun sănătatea în pericol, dar acestea se înmulţesc şi ajung la un moment dat, prin traumatizare, să devină o problemă. Sezonul mai cald este propice agravării lor, deoarece sub acţiunea directă a soarelui, oamenii transpiră mai mult şi sunt expuşi razelor UV dăunătoare. Iritaţiile pielii provocate de transpiraţie, peste care se aşterne praful din atmosferă sau unele substanţe chimice poluante, duc deseori la scărpinare – factor care poate agrava orice tumoră cutanată, în special papiloamele, fiind formaţiuni mai proeminente”, explică Dr. Michael Russu.
Dacă aveți papiloame, primul pas este prezentarea la medicul dermatolog, care va efectua o evaluare. Va fi necesar şi un control genital, pentru depistarea eventualelor papiloame din zona genital, cu risc mai înalt. „Colaborăm foarte strâns cu medicii ginecologi, în aceste cazuri. De obicei, medicul dermatolog sesizează prezenţa virusului mai uşor, fiind o manifestare vizibilă a bolii, şi atenţionează medicul ginecolog că există o problemă”, mai spune dermatologul.
Papiloamele pot fi eliminate sigur, fără efecte adverse și fără durere, cu ajutorul terapiei laser sau electroterapiei. Medicii recomandă ca papiloamele să fie excizate, în stadiu inițial, când au dimensiuni mai mici. „Practic, distrugerea papiloamelor cu ajutorul laserului terapeutic duce la eliminarea lor definitive în acea zonă. Intervenția este una de scurtă durată, cu disconfort minim spre deloc. Veniți la spital cu papiloame, plecați fără ele, în aceeași zi”, mai spune medicul dermato-venerolog Michael Russu.
Pacienții asigurați în sistemul public de sănătate beneficiază de consultație și intervenție gratuită pentru excizia papiloamelor, cu trimitere medicală, în Spitalul de Dermatologie Bioderm din Săftica (județul Ilfov).
Pe lângă intervenția chirurgicală, este importantă și prevenția. În prezent, nu există un tratament ţintit împotriva virusului care provocă papiloamele, medicii bazându-se mai mult pe stimularea imunităţii organismului. Stresul este un alt trigger important.
„Este important să facem împreună un plan de tratament personalizat, în funcție de particularitățile cazului. Vrem să ne sigurăm că papiloamele nu se vor întoarce, că nu vom face altele în alte zone”, conchide Dr. Michael Russu.