Cu toții avem tendința de a păstra anumite alimente, mai ales carne, la congelator. Dar ce faci dacă trebuie să decongelezi rapid o bucată de carne?
Mulți apelează la cuptorul cu microunde, ca la o soluție rapidă, deși este considerată una periculoasă pentru sănătate. În plus, această metodă poate schimba microstructura alimentelor, iar carnea riscă să fie dezghețată la suprafață și plină de gheață în interior.
Această metodă poate decongela carnea rapid în aproximativ o oră, fără a necesita folosirea cuptorului cu microunde. Pune bucata de carne congelată într-o pungă specială pentru alimente, eliminând cât mai mult aer posibil. Umple o oală, sau un castron mare cu apă rece și bagă punga în apă.
Poate cel mai bun mod de a dezgheța carnea tocată este prin băgarea acesteia la frigider, timp de 24 de ore. Aceasta este și cea mai sigură metodă de a decongela carnea.
Mai exact, poți lăsa carnea congelată în frigider peste noapte. După ce s-a decongelat, carnea tocată, carnea de pui și fructele de mare pot fi păstrate în frigider încă o zi sau două, în timp ce carnea roșie (vita, porcul, mielul și friptura) rămâne bună încă trei până la cinci zile.
(…) Este important de știut că decongelarea în frigider a cărnii are un avantaj imens. Mai clar, carnea poate fi recongelată în siguranță, însă trebuie să știi că își va pierde puțin din calitate.
Potrivit experților în sănatăte, pentru a dezgheța carnea într-un mod rapid, înfășurați-o în folie alimentară și puneți-o într-un recipient cu apă rece. Acest lucru permite alimentelor să-și păstreze mai bine valoarea nutritivă, aroma și să accelereze procesul de dezghețare, spre deosebire de cuptorul cu microunde.
Cu toate acestea, nu uitați să schimbați apa la fiecare 30 de minute, astfel încât să mențineți o temperatură suficient de scăzută pentru a preveni proliferarea bacteriilor.
Citește și: Alimente… în congelator! Reguli de congelare și decongelare
FOTO: Shutterstock