Una dintre cele mai frecvente afecțiuni hormonale care apare la femeile tinere, de vârstă reproductivă, este sindromul ovarelor polichistice (SOP), cunoscut și sub denumirea de sindrom Stein-Leventhal. Aceasta poate avea un impact semnificativ asupra fertilității și este una dintre provocările frecvente cu care se confruntă femeile care doresc să rămână însărcinate. Se estimează că aproape un sfert dintre femeile aflate la vârsta reproductivă suferă de SOP.
Cele mai multe dintre femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice nu ovulează. Acest lucru face dificilă apariția unei sarcini.
Dr. Mirona Furtună, medic primar obstetrică – ginecologie cu supraspecializare în Reproducere Umană Asistată: “Sindromul ovarelor polichistice afectează funcționarea normală a sistemului reproducător. Femeile care suferă de această boală au menstruații neregulate sau deloc și nu ovulează. Practic, ovarele nu eliberează ovule în mod regulat, fapt ce face dificilă apariția unei sarcini. De asemenea, ovarele au dimensiuni mai mari și conțin foliculi cu lichid care sunt așezați în jurul ovulelor nematurizate. De aici denumirea de chisturi care, de fapt, nu sunt chisturi propriu zise. În concluzie, dezechilibrele hormonale asociate cu SOP pot provoca probleme legate de fertilitate, precum ciclurile menstruale neregulate, îngroșarea mucoasei uterine (hiperplazia endometrială) și absența ovulației (anovulație). Dar, da femeile care suferă de SOP pot rămâne însărcinate, pentru că afecțiunea chiar dacă reprezintă o cauza frecventă a infertilității se poate trata.”
Este foarte important ca femeile care au fost diagnosticate cu această afecțiune și își doresc un copil să apeleze la medicul specializat în infertilitate, pentru că are experiența necesară în diagnosticarea și evaluarea SOP. Se pot realiza teste specifice pentru a stabili severitatea afecțiunii și pentru a identifica orice alte probleme de sănătate asociate care ar putea afecta fertilitatea.
Dr. Mirona Furtună, medic primar obstetrică – ginecologie cu supraspecializare în Reproducere Umană Asistată: “Fiecare caz de SOP este unic, iar tratamentele pot varia în funcție de simptomele și nevoile individuale. Facem un plan de tratament personalizat care poate include medicamente pentru inducerea ovulației, schimbări în stilul de viață sau terapii hormonale. Aceste tratamente necesită monitorizare regulată pentru a putea evalua eficacitatea lor. Când o femeie își dorește să rămână însărcinată, medicamentele care stimulează ovulația sau tratamentele cu gonadotropine (hormoni) pot fi de mare ajutor. De asemenea, tratamentele adjuvante, cum ar fi metformina, sunt utilizate pentru a diminua rezistența la insulină. Este extrem de important și suportul unei echipe mixte formate din nutriționist și antrenor personal. Acești specialiști vă pot ajuta să vă schimbați stilul de viață să vă acceptați și să vă ascultați corpul așa cum este el.
Sunt măsuri care pot crește șansele unei ovulații spontane și pot îmbunătăți răspunsul la tratamentele de inducere a ovulației. În cazul în care tratamentele convențioanale nu sunt eficiente putem apela la procedurile de Reproducere Umană Asistată, respectiv Inseminarea intrauterină și FIV. Aceste proceduri cresc semnificativ șansele de a obține o sarcină.”
Deși reprezintă o provocare semnificativă, sindromul ovarelor polichistice nu face imposibilă concepția. Dezechilibrele hormonale și problemele de ovulație pot îngreuna procesul de a rămâne însărcinată, dar există numeroase tratamente și strategii care pot ajuta. Cu o abordare medicală adecvată, implicând medicamente pentru inducerea ovulației, ajustări ale stilului de viață și suportul specialiștilor în fertilitate, multe femei cu SOP reușesc să își îndeplinească visul de a deveni mame. Gestionarea eficientă a SOP nu doar că îmbunătățește șansele de concepție, dar contribuie și la sănătatea generală a pacientelor, reducând riscurile asociate cu această afecțiune. Este esențial ca femeile afectate să caute și să urmeze sfaturile medicale adecvate pentru a-și maximiza șansele de a avea o sarcină reușită și o sănătate optimă.
Foto: shutterstock