Noradrenalina a reprezentat, încă de la începutul anchetei, proba principală în cazul pacienților care au murit în mod suspect pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul Pantelimon din București.
Procurorul Alexandru Anghel, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a declarat, miercuri, că ancheta care vizează morţile suspecte ale pacienţilor din secţia de terapie intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon din Capitală este una foarte dificilă.
Asta pentru că aparatele prin intermediul cărora se administra pacienţilor noradrenalina care îi ţinea în viaţă sunt folosite de aşa manieră încât nu se poate realiza o trasabilitate clară cu privire la utilizarea lor.
Potrivit procurorilor, prima dintre inculpate este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat şi omor calificat, iar cea de-a doua este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat.
Până în prezent, procurorii au date certe cu privire la decesul unui bărbat de 54 de ani, căruia medicii urmăriţi penal i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină.
Noradrenalina sau norepinefrina este un neurotransmițător, dar și un hormon natural, produs în organism. Este un medicament folosit de către medici în situațiile în care este nevoie imediat de creșterea tensiunii arteriale până la valori normale.
În situații excepționale, pentru tratarea anumitor probleme de sănătate, substanța poate fi administrată suplimentar de către medicul specialist, care va decide modul de folosire, cât și cantitatea și durata de tratament.
„Noradrenalina e secretată în mod normal în fiecare secundă de glanda suprarenală în corpul fiecărui om și e secretată în cantități mai mari în orice stare de stres. Substanța sintetică noradrenalină e fololsită cu precădere în stările de șoc de orice fel cu vasodilatație, hipotensiune, în insuficiența cardiacă predominant dreapta, iar scopul administrării e acela de a restabili tensiunea arterială, cu rolul de a menține presiunea de perfuzie organelor vitale”, a declarat pentru Digi24 Șerban Bubenek, președintele Senatului Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.
„Medicamentul se folosește, de obicei, în fiole de 1 sau 2 mg, sub diverse forme farmaceutice. Nu se administrează niciodată ca atare, o fiolă deodată unui pacient, ci se diluează. În fiecare spital trebuie să existe un protocol instituțional. De exemplu,1 mg se dizolvă în 50 mg de ser fiziologic într-o seringă de 50 ml și se pune în injectomat, iar medicul stabilește doza între 10 nanograme pe kg/corp pe minut și 1000 nanograme.
Acest medicament se admininistrează pe o perioadă lungă de timp, chiar și zile, săptămâni, la nevoie, iar medicul este obligat să monitorizeze efectele, dar este important și să surprindă apariția unor posibile efecte negative”, încheie președintele Senatului Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Șerban Bubenek.
FOTO: Shutterstock