8 moduri uimitoare în care arta contribuie la dezvoltarea creierului unui copil

Arta și creativitatea sunt strâns legate și te ajută să te dezvolți și să devii o persoană de succes, organizată și cultă.
  • Publicat:
8 moduri uimitoare în care arta contribuie la dezvoltarea creierului unui copil

Realitatea este că arta este esențială (chiar dacă adesea imaterială), iar tu poți învăța multe lucruri în timp ce colorezi, decupezi hârtie, modelezi lut sau proiectezi clădiri cu blocuri de construcție.

Lucrurile pe care le înveți în timpul orelor de activități artistice te pot face să ai performanțe mult mai bune în toate disciplinele, adesea reflectate în rezultatele testelor de inteligență.

Iată doar câteva motive pentru care trebuie să încurajezi copiii să se implice în crearea de artă.

Dezvoltarea limbajului

Copiii mici au multe oportunități de a învăța cuvinte pentru culori, forme, acțiuni și obiecte atunci când vorbesc sau creează artă. Chiar și copiii de un an pot participa la activități simple, cum ar fi să deseneze pe o bucată de hârtie și să spună culorile. Odată ce încep școala primară, copiii pot fi încurajați să discute despre arta lor și să numească emoțiile pe care le simt când se uită la sau creează micile lor opere de artă. Vor discuta despre diferite tipuri de artă și astfel vor învăța multe cuvinte noi.

Abilități de învățare

Există o corelație importantă între artă și realizările academice. Copiii și tinerii care se bucură și participă adesea la crearea de artă sunt mai predispuși să fie recunoscuți pentru realizările lor la școală și sunt mai predispuși să participe la concursuri de matematică și știință. De asemenea, sunt mai susceptibili să câștige premii pentru scriere decât copiii care nu au experiențe în artă.

Abilități motorii

Crearea de artă implică multe mișcări – ținând o pensulă, mișcându-te în sus și în jos cu un creion colorat, manipulând lutul – și toate acestea sunt esențiale pentru dezvoltarea abilităților motorii fine. Copiii de aproximativ trei ani pot să deseneze un cerc și să decupeze forme. Copiii de patru ani pot desena pătrate și tăia linii drepte. Copiii mai mari pot lucra cu diverse instrumente educaționale STEM distractive la școală și învăța despre a treia dimensiune în timp ce creează artă. Dacă îi încurajezi să facă artă, vor atinge aceste repere de dezvoltare la timp și vor lucra la abilitățile de care au nevoie pentru a scrie, a face geometrie și a obține rezultate bune la școală.

Dezvoltarea imaginației

Pentru a dezvolta un bun simț al inovației (care va fi foarte util în viitoarele lor cariere academice și profesionale), trebuie să încurajezi copiii să se exprime prin artă. Persoanele care gândesc, sunt inventive și își asumă riscuri sunt, de obicei, cele care împing umanitatea înainte. Și arta este primul lucru pe care copiii mici pot folosi pentru a face lumea lor mai bună și mai colorată!

Deși este bine să lași imaginația celor mici să zburde, este de asemenea bine să le oferi câteva unelte de bază și învățături astfel încât să poată folosi aceste resurse în propriile lor proiecte creative. Cursurile de artă online și tutorialele de artă sunt o modalitate fantastică de a învăța tehnici artistice sau de a ajuta la inspirarea unor noi moduri de a privi lucrurile.

Luarea deciziilor

Urmărirea artei poate fi o modalitate excelentă de a îmbunătăți abilitățile de gândire critică ale copiilor. În timpul procesului de creare a artei, copiii trebuie să ia multe decizii executive, care pot influența și alte aspecte ale vieții lor. Explorarea ideilor noi, experimentarea și încercarea de noi căi sunt ceea ce oferă creativității șansa de a crește și de a se dezvolta.

Abilități de rezolvare a problemelor

Atunci când creează artă, indiferent de ce tip este aceasta, copiii trebuie să ia multe decizii, să tragă concluzii, să-și ajusteze abordarea și să analizeze rezultatele. Copiii care fac artă sunt mult mai confortabili cu dilemele și tind să fie gânditori mai flexibili. Cu cât experimentează mai mult cu tehnici și materiale, cu atât sunt mai predispuși să încerce idei și combinații noi și să gândească neconvențional.

Înțelegerea lumii

Deși copiii au multe limitări, sunt capabili să absoarbă cantități uriașe de informații. Pentru a procesa aceste informații, au nevoie de un spațiu sigur și de o modalitate sigură de a reflecta, iar aici intervine arta. Arta le permite să facă față noilor experiențe pe care le au în fiecare zi și să-și exploreze emoțiile. Și cel mai bun lucru este că arta este o modalitate complet sigură și sănătoasă de a-și exprima sentimentele și ideile. În timp ce explorează mișcarea, imaginea, linia, culoarea și ideile, copiii vor începe să înțeleagă mai multe lucruri despre ei înșiși și despre lumea care îi înconjoară.

Conectarea cu alți copii

Arta este limbajul universal pentru toți copiii, chiar și pentru cei care nu se cunosc între ei sau care nu împărtășesc multe interese comune. Copiii de toate vârstele, rasele, religiile, limbile și abilitățile pot comunica și se pot conecta prin această activitate îndrăgită universal.

Arta nu este doar distractivă pentru copii, dar aduce și multe beneficii pentru dezvoltarea creierului lor. Poate stimula totul, de la abilitățile motorii până la inteligența emoțională, așa că ia niște jucării de artă amuzante și încurajează-i pe cei mici să-și lase imaginația să zboare!

Sursă foto: envato

CITEȘTE ȘI: Cum vorbim cu copiii despre tragedii și știri înfricoșătoare. 4 lucruri simple pe care orice părinte este bine să le facă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”