O substanță importantă din combustibilul pentru rachete, percloratul, a fost recent descoperit în alimentele pe care le consumăm zilnic, inclusiv în produsele destinate copiilor și bebelușilor, conform unei investigații explozive realizate de Consumer Reports.
Această substanță chimică, utilizată în producția de combustibil pentru rachete și artificii, a fost legată de probleme tiroidiene la adulți și de afectarea dezvoltării cerebrale la fetuși și nou-născuți.
Investigația a arătat că aproximativ 67% dintre cele aproape 200 de mostre de alimente testate din supermarketuri și fast-fooduri conțineau perclorat. Cele mai ridicate niveluri au fost găsite în alimentele de tip fast-food și în anumite produse proaspete. Însă, categoria cu cea mai mare concentrație medie de perclorat a fost mâncarea destinată copiilor și bebelușilor. Deși nivelurile descoperite nu sunt imediat periculoase, expunerea constantă poate deveni dăunătoare.
Prezența percloratului în alimente poate fi atribuită contaminării apei utilizate la irigare sau materialelor plastice folosite la ambalare. Deși Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a stabilit în 2005 o limită zilnică de expunere, Consumer Reports consideră că aceasta este prea permisivă, subliniind că reglementările europene sunt mult mai stricte.
Consumer Reports recomandă un aport suficient de iod pentru a contracara efectele negative ale acestuia asupra glandei tiroide. Mai ales pentru copii și femei însărcinate, expunerea la niveluri ridicate de perclorat poate avea consecințe grave asupra dezvoltării cognitive și sănătății generale.
Sursă – nypost.com
Sursă foto – joaquincorbalan / Envato