Gust metalic în gură (disgeuzia). Ce înseamnă dacă simți gust de sânge în gură

Gustul de metal în gură poate fi uneori un semn al unei boli sau al unei afecțiuni care justifică îngrijorarea.
  • Publicat:
Gust metalic în gură (disgeuzia). Ce înseamnă dacă simți gust de sânge în gură
Gust metalic în gură (disgeuzia). Ce înseamnă dacă simți gust de sânge în gură

Disgeuzia (pierderea gustului) este o modificare a simțului gustului, cum ar fi apariția unui gust metalic brusc în gură. Există multe motive pentru care simți gust de sânge în gură, inclusiv anumite medicamente, intervenții chirurgicale la nivelul urechii, infecții precum COVID-19, suplimente de fier pentru tratarea anemiei și sarcina.

De asemenea, nu este neobișnuit să simțiți gust de sânge atunci când alergi.

De obicei, nu trebuie să îți faci griji cu privire la un gust rău sau ciudat în gură. Dacă simți gust metalic în gură poate fi uneori un semn al unei boli sau al unei afecțiuni care justifică îngrijorarea. Află în continuare ce înseamnă dacă simți gust de sânge în gură.

Ai probleme cu sănătatea orală

Neglijarea sănătății orale poate duce la respirație urât mirositoare, carii și chiar gust de sânge în gură. Poți dobândi inflamația sau contracția țesutului gingival, numită gingivită sau parodontită.

American Dental Association (ADA) recomandă pacienților să se spele pe dinți timp de două minute, de două ori pe zi, cu o periuță de dinți cu peri moi.

Când faci sport poți simți gust de sânge în gură

Exercițiile fizice te pot face să simți gust de sânge în gură fără să ai realmente sânge prezent în cavitatea orală. Acest lucru poate fi legat de descompunerea celulelor roșii din sânge, care ulterior eliberează mici cantități de fier în plămâni.

Ai o infecție

Disgeuzia, adică pierderea gustului sau prezența unui gust metalic în gură, este unul dintre simptomele raportate pe scară largă ale virusului COVID.

Motivul exact pentru care unele persoane experimentează acest simptom nu este pe deplin înțeles. De asemenea, nu este probabil să fie un efect secundar permanent.

Nu doar virusul COVID poate provoca un gust metalic în gură. Răcelile, gripa și alte infecții virale pot fi, de asemenea, vinovate. Acest efect secundar se rezolvă de obicei odată ce infecția a fost tratată corespunzător.

Anumite medicamente și vitamine

Există șansa ca un medicament pe care l-ai început recent să fie responsabil dacă simți gust de sânge în gură. Medicamentele care pot provoca un gust metalic sunt:

  • Antibioticele
  • Antidepresivele
  • Antifungicele
  • Antihistaminicele
  • Medicamentele pentru tensiunea arterială
  • Medicamentele pentru diabet
  • Litiu

Traumatisme ușoare la nivelul gurii

Poți avea un gust metalic în gură atunci când sângerezi. Traumatismele ușoare la nivelul gurii, cum ar fi dacă muști accidental interiorul obrajilor sau mănânci alimente crocante, pot duce la microhemoragii.

Tulburări ale sistemului nervos central

Un gust de sânge în gură poate însemna uneori ceva mai grav. Gustul alterat este asociat cu tulburări ale sistemului nervos central, cum ar fi paralizia Bell și demența.

Au fost raportate cazuri rare în care un gust metalic sau de sânge în gură a fost primul semn al unei tulburări ale sistemului nervos central. O modificare a gustului este de obicei observată în combinație cu alte simptome neurologice.

Sănătatea urechilor poate genera un gust metalic în gură

Cercetările au arătat că disgeuzia poate fi un efect secundar al intervențiilor chirurgicale la nivelul urechii medii și al tuburilor auditive la persoanele cu infecții cronice ale urechii. Disgeuzia poate rezulta din deteriorarea chorda tympani, un nerv cranian care controlează gustul.

Sănătatea tubului digestiv

Anumite afecțiuni gastrointestinale pot afecta gustul. Poți dezvolta un gust metalic în gură dacă ai boală de reflux gastroesofagian (GERD) sau reflux acid. Acidul gastric poate provoca un gust metalic.

Unele persoane cu gastropareză pot dezvolta, de asemenea, un gust metalic. Gastropareza, sau întârzierea golirii gastrice, face ca alimentele să se miște încet din stomac în intestinul subțire.

Sarcina

Sarcina vine la pachet cu mai multe modificări, de la apetit până la frecvența cu care folosești toaleta. Probabil știi că această experiență poate, de asemenea, să-ți modifice simțurile dacă ai fost însărcinată.

Sarcina este una dintre cauzele comune ale unui gust metalic în gură. Este probabil din cauza schimbărilor hormonale care apar în această perioadă. Deși unele dintre ele pot fi permanente, un gust metalic de obicei se rezolvă de la sine.

Expunerea la substanțe chimice

Expunerea la substanțe chimice poate provoca o tulburare de gust. Cercetările au arătat că arsenicul anorganic și mercurul organic pot provoca un gust metalic în gruă. De exemplu, arsenicul anorganic se găsește adesea în pesticide.

Chimioterapie și radioterapie

Unele dovezi sugerează că un gust metalic în gură este comun printre pacienții cu cancer. Persoanele care urmează chimioterapie și radioterapie pot raporta că simt gust de sânge în gură. Aceste tratamente pot deteriora celulele din gură, provocând acel gust metalic.

Foto: profimedia

Sursă: Health.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”