Listă antibiotice fără rețetă: care sunt cele 20 de antibiotice și în ce situații se eliberează fără rețetă

La începutul anului, la o simplă căutare pe Google pentru „listă antibiotice fără rețetă”, aflam că există 20 de antibiotice care pot fi eliberate din farmacie, fără rețetă, în regim de urgență și în doze doar pentru 48 de ore.
  • Publicat:
Listă antibiotice fără rețetă: care sunt cele 20 de antibiotice și în ce situații se eliberează fără rețetă
Listă antibiotice fără rețetă: care sunt cele 20 de antibiotice și în ce situații se eliberează fără rețetă

La începutul anului, la o simplă căutare pe Google pentru „listă antibiotice fără rețetă”, aflam că există 20 de antibiotice care pot fi eliberate din farmacie, fără rețetă, în regim de urgență și în doze doar pentru 48 de ore. Foarte important de reținut este faptul că antibioticele din listă nu sunt „la liber”!

În ce situații se eliberează antibiotice fără rețetă?

Potrivit Adevărul, un ordin emis la începutul anului de Ministerul Sănătății reglementa condițiile în care farmaciștii pot elibera clienților anumite antibiotice și în lipsa unei rețete.

Este vorba doar de situațiile în care pacientul nu a reușit să ajungă la medic, iar lista antibioticelor care pot fi eliberate, în funcție de problema medicală expusă, cuprinde doar 20 de denumiri internaționale.

Rezistența la antibiotice, un efect al eliberării antibioticelor fără rețetă

Eliberarea antibioticelor fără rețetă crește și mai mult riscul ca pacientul să dezvolte rezistență la antibiotice.

Rezistența la antibiotice reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică la nivel mondial, fiind descrisă de Organizația Mondială a Sănătății ca o cauză majoră de mortalitate din cauza agenților patogeni bacterieni rezistenți. Este una dintre primele 10 amenințări de sănătate publică globală cu care se confruntă umanitatea – 1,27 milioane decese anual și până în 2050 aproape 10 milioane de decese în
fiecare an se pot datora infecțiilor incurabile.

Mulți români iau antibiotice „după ureche” pentru a trata chiar și cele mai banale viroze sau răceli, fără să conștientizeze pericolul la care se expun.

„Prescrierea acestor antibiotice trebuie să fie limitată la situații în care ai o suspiciune înaltă sau o dovadă de infecție bacteriană, extrem de rară, ai indicații de administrare profilactică, deci preventivă de antibiotic și n-ar trebui să reprezinte un procent notabil din utilizare”, a explicat într-un interviu pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” dr. Andrei Rogoz, medic primar boli infecțioase la Spitalul Clinic SANADOR.

Listă antibiotice fără rețetă: care sunt cele 20 de antibiotice?

Cele 20 de medicamente care pot fi eliberate la decizia farmacistului, în doze pentru 48 de ore și în lipsa rețetei, sunt cuprinse într-o anexă a ordinului elaborat din care fac parte 82 antibiotice și antifungice de uz sistemic. Lista celor 20 de medicamente este:

  1. AMOXICILLINUM*
  2. AMOXICILLINUM + ACIDUM CLAVULANICUM*
  3. AMPICILLINUM*
  4. CEFADROXILUM*
  5. CEFALEXINUM*
  6. CHLORAMPHENICOLUM*
  7. CLARITHROMYCINUM*
  8. CLINDAMYCINUM*
  9. DOXYCYCLINUM*
  10. ERYTHROMYCINUM*
  11. METRONIDAZOLUM oral*
  12. NITROFURANTOINUM*
  13. OXACILLINUM*
  14. PHENOXYMETHYLPENICILLINUM*
  15. SULFAFURAZOLUM*
  16. SULFAMETHOXAZOLUM + TRIMETHOPRIMUM*
  17. SULTAMICILLINUM*
  18. TETRACYCLINUM*
  19. TINIDAZOLUM*
  20. NYSTATINUM*

Foto: envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult