Indicațiile și contraindicațiile chirurgiei robotice în sfera abdominală

Despre indicațiile și contraindicațiile chirurgiei robotice în sfera abdominală ne-a vorbit Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală.
  • Publicat:

Chirurgia robotică și-a dovedit eficacitatea mai ales în intervențiile chirurgicale laborioase, în regiuni anatomice greu accesibile și complexe. Despre indicațiile și contraindicațiile chirurgiei robotice în sfera abdominală ne-a vorbit Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală.

  • Toate afecțiunile care pot fi operate laparoscopic sunt operate mult mai bine prin chirurgia robotică. Este indicată în cancere, în chirurgia stomacului, în chirurgia pelvină, în defectele peretelui abdominal.
  • Contraindicațiile chirurgiei robotice nu țin atât de abordul robotic, cât de tipul de anestezie pe care îl poate suporta pacientul.
  • Nu există intervenții chirurgicale lipsite de risc.

„Chirurgia robotică este, în esență, o formă de chirurgie laparoscopică. Trebuie spus asta, laparoscopie în termen strict înseamnă să privești în interiorul abdomenului, adică să ai o cameră de luat vederi prin care te uiți în interior. Sigur că, spre deosebire de chirurgia robotică tradițională, robotul vine cu un plus, dar el își păstrează în același timp indicațiile chirurgii laparoscopice. Deci toate afecțiunile care pot fi operate laparoscopic sunt operate mult mai bine, de cele mai multe ori prin chirurgia robotică.

(…) De cele mai multe ori însă, chirurgia robotică, pentru că este o problemă de disponibilitate, este menținută în special pentru afecțiuni mai severe sau afecțiuni care presupun o abordare de finețe sau afecțiuni în care laparoscopia pur și simplu, din punct de vedere ergonomic, nu ți-ar permite să aplici anumite procedee. Concret, cancere. Este o explozie a utilizării chirurgiei robotice, pentru că oamenii, chirurgii au învățat, pe măsură ce au aplicat din ce în ce mai mult aceste tehnologii, că le este mult mai ușor să extirpe în totalitate tumora, dar în același timp să păstreze cât mai mult din țesutul sănătos.

Se adresează spațiilor înguste unde nu ai manevrabilitate sub diafragmă, în chirurgia stomacului, în chirurgia esogastrică. Și atunci chirurgia robotică îți permite să vezi elementele bine, să separi nervișorii, să păstrezi elementele de care ai nevoie. La fel, în pelvis, histerectomiile robotice ai, în hiseritomiile robotice ai o mult mai mare manevrabilitate decât în laparoscopia tradițională.

Poți, practic, ca să fie o comparație, să fie mai ușor de înțeles, poți să operezi în tavan, ceea ce în chirurgia laparoscopică că nu poți”, a explicat Dr. Teodor Buliga pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult