„Cortisol Face”, afecțiunea în care ți se umflă fața. Ce este și cum se tratează?

  • Publicat:
„Cortisol Face”, afecțiunea în care ți se umflă fața. Ce este și cum se tratează?
„Cortisol Face”, afecțiunea în care ți se umflă fața. Ce este și cum se tratează?

„Cortisol Face” este în prezent un subiect în tendințe pe rețelele de socializare, deoarece mulți oameni dau vina pe hormonul stresului pentru umflăturile faciale.

Ce este, cortizolul, înainte de toate?

Cortizolul este principalul hormon de stres care este produs și eliberat de glandele suprarenale, care sunt organele în formă de triunghi aflate în partea de sus a rinichilor. Afectează aproape fiecare organ și țesut din organism, explică Clinica Cleveland.

Acesta participă la reglarea răspunsului organismului la stres, suprimarea inflamației, reglarea tensiunii arteriale, creșterea zahărului din sânge, ajutând la gestionarea metabolismului organismului și ajutând la controlul ciclului somn-veghe al organismului.

Nivelurile de cortizol fluctuează în mod natural pe parcursul zilei și pot crește ca răspuns la stres sau la alți factori declanșatori. Atât nivelurile de cortizol mai mici decât cele normale, cât și cele mai mari decât cele normale pot fi dăunătoare sănătății tale.

Nivelurile ridicate de cortizol pot provoca simptome precum creșterea în greutate, în special la nivelul feței și abdomenului, slăbiciune musculară la brațe și coapse, oase slabe, hipertensiune arterială, glicemie crescută, vergeturi mari și violete pe abdomen și depozite de grăsime.

Ce anume duce la umflarea feței

„Ar trebui să fie niveluri foarte, foarte ridicate de stres pentru a avea un efect mai vizibil, ne-trecător”, a declarat dr. Rajita Sinha, psiholog clinician licențiat și director al Centrului Interdisciplinar de Stres Yale.

Umflarea feței poate fi cauzată și de o varietate de alte probleme. Poate fi legată de sistemul limfatic sau circulator, o reacție alergică sau o infecție sinusală sau pur și simplu de dormitul sau statul întins pe spate pentru o perioadă prelungită, ceea ce poate provoca acumularea de lichid în jurul feței.

Nivelurile medicale ridicate de cortizol sunt distincte de cortizolul care este pur și simplu ridicat și trebuie diagnosticate prin teste de sânge. Într-o afecțiune rară, dar gravă, cunoscută sub numele de sindrom Cushing, organismul produce în exces cortizol, ceea ce poate duce la o față umflată și rotundă, pe lângă alte simptome.

Sindromul Cushing este de obicei cauzat de administrarea de medicamente cu steroizi pentru o altă afecțiune – sau, mai rar, o tumoare – nu de un stil de viață nesănătos sau de stresul cotidian, a declarat dr. Roberto Salvatori, endocrinolog și director medical al Centrului Pituitar Johns Hopkins.

Ce e de făcut?

Cei care ar putea fi îngrijorați de nivelul lor de cortizol se pot consulta cu medicul lor pentru a determina dacă există probleme de sănătate subiacente. Furnizorii de asistență medicală pot măsura nivelurile de cortizol prin teste de sânge, urină sau saliva.

În caz contrar, cei care se confruntă cu „Cortisol Face” pe fond de stres sunt încurajați să practice tehnici tipice de management al stresului. Aceastea includ activitate fizică, alimentație sănătoasă, somn adecvat și de calitate, meditație ghidată, respirație profundă și multe altele.

FOTO: Shutterstock, SURSA: People

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”