Dieta potrivită pe timp de caniculă. Dr. Adina Rusu: „Organismul nostru produce şi mai multă căldură”

O nouă perioadă de caniculă este în plină ascensiune în țară, astfel că hidratarea, dar și dieta, sunt doi factori extrem de importanți.
  • Publicat:
Dieta potrivită pe timp de caniculă. Dr. Adina Rusu:
Dieta potrivită pe timp de caniculă. Dr. Adina Rusu: "Organismul nostru produce şi mai multă căldură"

În perioada de caniculă, când temperaturile cresc vertiginos și aerul devine tot mai greu de respirat, senzația de disconfort se intensifică.

Temperaturile ridicate pot provoca stări de moleșeală sau, dimpotrivă, pot accentua nervozitatea.

Adina Rusu, președinte al Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din județul Iași, a oferit câteva sfaturi pentru a face față mai ușor valurilor de căldură.

Chiar dacă aceste trucuri nu sunt un panaceu, ele pot contribui semnificativ la menținerea confortului fizic.

Ce putem mânca pe timp de caniculă

Un prim pas esențial pentru a face față caniculei este să fim atenți la ce și cât mâncăm. Adina Rusu subliniază importanța evitării meselor grele în zilele toride, deoarece digestia unor cantități mari de alimente poate crește temperatura corpului.

„Dacă încercaţi să învingeţi căldura din această vară, s-ar putea să reconsideraţi nu doar ce alimente şi băuturi alegeţi să includeţi în meniul dumneavoastră zilnic, ci şi cât mâncaţi la fiecare masă. Astfel, în special în zilele călduroase, este important să evităm să consumăm mese foarte grele, întrucât consumul unor cantităţi mari de alimente la aceeaşi masă poate îngreuna digestia. Mai mult, reducerea aportului caloric zilnic poate contribui la scăderea temperaturii centrale a corpului, deoarece, în timp ce munceşte să proceseze toată mâncarea consumată, organismul nostru produce şi mai multă căldură”, a dezvăluit medicul, pentru agerpres.ro

Hidratarea este un alt aspect crucial:

„Menținerea unei hidratări optime este esențială pentru a înlocui apa pierdută prin transpirație,” afirmă Adina Rusu. Medicul recomandă suplimentarea aportului de lichide cu 20-30% față de consumul obișnuit, dar avertizează asupra consumului de băuturi alcoolice, carbogazoase sau cu conținut ridicat de cofeină, care pot accentua deshidratarea.

Un alt sfat este legat de temperatura apei pe care o bem. Deși apa rece poate părea tentantă, medicul explică faptul că aceasta nu stinge setea mai repede și poate crea iluzia unei hidratări suficiente.

„Ideal ar fi să optăm pentru apă la temperatura camerei sau ușor răcită,” recomandă medicul.

Alegeți alimentele potrivite

Transpirația nu elimină doar apă, ci și săruri minerale și vitamine. De aceea, Adina Rusu sugerează consumul de fructe și legume proaspete, care ajută la restabilirea echilibrului nutrițional. În plus, ea recomandă evitarea alimentelor procesate și grase, care pot îngreuna digestia și crește temperatura corporală.

„Proteinele sunt cele mai greu de digerat și generează cea mai mare cantitate de căldură,” precizează dieteticianul.

Deși poate părea contraintuitiv, alimentele picante, frecvent consumate în țările cu climat cald, pot avea un efect de răcorire.

„Transpirația indusă de alimentele picante are un efect de răcorire asupra pielii,” mai explică Adina Rusu. Ardeiul iute, piperul, usturoiul și ghimbirul sunt doar câteva dintre ingredientele care pot ajuta la scăderea ușoară a temperaturii corporale.

Prin adoptarea acestor măsuri simple, putem face față mai ușor zilelor caniculare, menținându-ne sănătatea și confortul chiar și în condiții de căldură extremă.

Sursă foto – simonapilolla / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult