Boala de reflux gastroesofagian. Dr. Oana Dolofan: „Da! Este posibil ca acest reflux gastroesofagian să fie vindecat”

Boala de reflux gastroesofagian, denumită și esofagită de reflux, apare atunci când conținutul acid din stomac se întoarce în esofag.
  • Publicat:

Boala de reflux gastroesofagian, denumită și esofagită de reflux, apare atunci când conținutul acid din stomac se întoarce în esofag, provocând iritații ale mucoasei ce căptușește la interior această porțiune a tubului digestiv. Mai multe despre acest subiect ne-a vorbit Dr. Oana Dolofan, medic primar gastroenterologie, Clinica SANADOR Floreasca.

Se vindecă sau nu boala de reflux gastroesofagian?

„Pentru a vă răspunde la această întrebare, ar fi bine să discutăm un pic despre modificările anatomice care apar în această boală de reflux gastroesofagian. Esofagul este un tub care face legătura între cavitatea bucală și stomac. La granița dintre esofag și stomac există o structură care funcționează ca o supapă numită sfincter esofagian inferior.

Această structură ar trebui să permită trecerea alimentelor dinspre esofag în stomac și ar trebui să oprească întoarcerea alimentelor în esofag din stomac. La pacienții cu boală de reflux, această structură nu funcționează optim și permite alimentelor și acidului să se întoarcă în esofag.

O altă cauză pentru boala de reflux frecventă este reprezentată de hernia gastrică transhiatală. În mod normal, stomacul este situat sub diafragmă. La pacienții cu hernie gastrică transhiatală stomacul urcă deasupra diafragmei și implicit conținutul gastric și acidul pot urca mai ușor în esofag.

Pentru a reveni la întrebarea dumneavoastră, răspunsul este DA. Este posibil ca acest reflux gastroesofagian să fie vindecat, dar totuși, în majoritatea cazurilor este o problemă cronică și are tendința să recidiveze. Tendința asta către recidivă ține de modificările anatomice care predispun la acest reflux gastroesofagian, dar și de stilul de viață.

Totuși, majoritatea pacienților reușesc să-și controleze simptomele de reflux prin modificarea stilului de viață și prin administrarea de medicamente”, ne-a explicat Dr. Oana Dolofan, medic primar gastroenterologie, Clinica SANADOR Floreasca.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult