De ce ar trebui să mergi pe jos după fiecare masă. Câte minute sunt necesare pentru a simți efectele

Dincolo de „a fi la modă”, o plimbare scurtă după mese poate avea un impact pozitiv asupra sănătății tale.
  • Publicat:
De ce ar trebui să mergi pe jos după fiecare masă. Câte minute sunt necesare pentru a simți efectele
De ce ar trebui să mergi pe jos după fiecare masă. Câte minute sunt necesare pentru a simți efectele

Plimbarea după fiecare masă poate aduce multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea digestiei și sprijinirea pierderii în greutate.

A devenit o modă să faci o scurtă plimbare după fiecare masă pentru a obține diverse beneficii pentru sănătate.

Însă, dincolo de „a fi la modă”, o plimbare scurtă după mese poate avea un impact pozitiv asupra sănătății tale. Iată de ce ar trebui să mergi pe jos după fiecare masă.

Beneficii pentru sănătate atunci când mergi pe jos după fiecare masă

Exercițiile fizice sunt asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate. Aici putem include și plimbările după masă.

Dacă mergi pe jos după fiecare masă se poate îmbunătăți digestia

Un beneficiu major asociat plimbărilor după masă este îmbunătățirea digestiei. Mișcarea corpului poate ajuta digestia prin stimularea stomacului și a intestinelor, determinând o mișcare mai rapidă a alimentelor prin acestea. Cercetările au arătat că mersul pe jos echivalentul a 10 ore pe săptămână previne cancerul în sistemul digestiv, inclusiv în:

  • Gură
  • Gât
  • Esofag
  • Stomac
  • Intestinul subțire
  • Colorectal
  • Pancreas
  • Vezică biliară
  • Ficat

Poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge

Un alt beneficiu notabil al mersului pe jos după masă este gestionarea îmbunătățită a nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele cu diabet de tip 1 și 2, afecțiuni care afectează procesarea zahărului din sânge, deoarece exercițiile fizice după masă pot preveni creșterile excesive ale glicemiei.

Un studiu din 2016 efectuat pe pacienți cu diabet de tip 2 arată că mersul ușor pe jos timp de 10 minute după fiecare masă a fost mai eficient pentru gestionarea zahărului din sânge decât mersul pe jos timp de 30 de minute într-un singur interval de timp.

Deși exercițiile fizice după masă sunt deosebit de benefice pentru pacienții cu diabet, și alte persoane pot beneficia de efectele sale privind scăderea glicemiei. Cercetările arată că exercițiile fizice ușoare efectuate mai aproape de momentul mesei sunt mai eficiente decât exercițiile fizice mai intense efectuate la o perioadă mai lungă după masă.

Poate reduce riscul de boli de inimă

De mai bine de zeci de ani, activitatea fizică a fost asociată cu sănătatea inimii. Mai exact, cercetările au arătat că exercițiile fizice regulate pot reduce tensiunea arterială și colesterolul LDL („rău”), reducând totodată riscul de accident vascular cerebral sau infarct.

Poate promova pierderea în greutate

Este bine cunoscut faptul că exercițiile fizice joacă un rol major în pierderea în greutate, în combinație cu o dietă adecvată. Pentru a slăbi, trebuie să fii într-un deficit caloric. Acest lucru înseamnă că arzi mai multe calorii decât consumi. Plimbările după mese te pot aduce mai aproape de atingerea unui deficit caloric. Totuși, sunt necesare mai multe date pentru a determina efectele specifice ale plimbărilor după mese asupra pierderii în greutate.

Poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale

Plimbările după mese pot ajuta, de asemenea, la reglarea tensiunii arteriale într-o anumită măsură. Un alt studiu efectuat pe persoane sedentare arată că începerea unui program de mers pe jos poate reduce tensiunea arterială sistolică, inclusiv la cei cu hipertensiune rezistentă. Pe baza datelor actuale, participarea la plimbări după mese ar putea avea un efect puternic de reducere a tensiunii arteriale.

Poate provoca disconfort la nivelul stomacului

Deși mersul pe jos după masă are foarte puține efecte secundare negative asociate, există unul care trebuie menționat. Unele persoane pot experimenta disconfort la nivelul stomacului atunci când merg pe jos după ce au mâncat, cu simptome precum indigestie, diaree, greață, gaze și balonare. Acest lucru se poate întâmpla atunci când mâncarea consumată recent se mișcă în stomac, creând un mediu mai puțin ideal pentru digestie.
Dacă experimentezi oricare dintre aceste simptome, încearcă să așteptați 10-15 minute după masă înainte de a merge pe jos și menține intensitatea plimbării la un nivel scăzut.

Cât timp ar trebui să mergi pe jos după fiecare masă?

Menținerea plimbărilor în jur de 10 minute permite să să te bucuri de avantajele potențiale și să previi efecte nedorite precum disconfortul la nivelul stomacului. În plus, această durată face mai ușoară integrarea plimbărilor în rutina zilnică fără a-ți afecta semnificativ programul.

Foto: Shutterstock.

Surse de documentare:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”