Legislația din România încurajează atât mama, cât și tatăl să-și ia concediu de creștere copil, condițiile fiind aceleași pentru ambii părinți.
De regulă, mama stă mai mult în concediu creștere copil, dar e bine de știut că și tatăl poate să aibă acest job full time timp de minimum două luni. Cunoscuta „luna tatălui” a fost modificată, prin OUG 164/2022 și prin Hotărârea 865 din 19.09.2023, iar acum tații au dreptul la două luni de concediu creștere copil.
Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de Legea nr. 210/1999, cu modificările și completările ulterioare, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut şi de a facilita concilierea vieţii profesionale cu viaţa de familie în cazul lucrătorilor (persoane care desfășoară activitate în baza unui raport de muncă sau de serviciu) care sunt părinţi.
Luna tatălui reprezintă perioada din concediul de creștere a copilului (CCC) în care tatăl poate sta acasă cu copilul. Aceasta a fost extinsă de la o lună, cât era acum, la două luni. În același timp, dacă tatăl nu solicită acest concediu, plata indemnizației nu se va mai face pentru ultimele două luni din cei 2, respectiv 3 ani (pentru copilul cu dizabilități) de CCC.
Ordonanța 164/2022 arată că perioada totală din concediul de creștere a copilului care este alocată persoanei care nu a solicitat acest drept crește la cel puțin două luni, față de cel puțin o lună. Astfel, „luna” tatălui se transformă în „cele două luni ale tatălui” (sau ale mamei, dacă tatăl e cel care intră în concediu de creștere).
Indemnizația de creștere a copilului nu este destinată exclusiv salariaților. Orice persoană care a realizat venituri supuse impozitului pe venit timp de cel puțin 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului poate beneficia de acest ajutor, indiferent de sursa veniturilor. Astfel, pot beneficia de indemnizație și persoanele care au obținut venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, activități agricole sau alte surse legale de venit.
Indemnizația se acordă până când copilul împlinește doi ani, sau trei ani în cazul unui copil cu handicap. Plata indemnizației încetează dacă copilul decedează sau dacă, în cazul unui copil cu handicap, nu se depune un nou certificat de încadrare în grad de handicap în termen de trei luni de la expirarea celui anterior.
Conform OUG 111/2010, tatăl se va supune legilor din tara unde plătește impozit și va beneficia de ce oferă statul respectiv. În OUG 164/2022 sunt recunoscute și veiturile din străinătate obținute simultan cu cele din țară (cu condiția să nu se suprapună perioadele de activitate și veniturile în decursul aceleiași luni).