Medicul nutriționist Mihaela Bilic a adus recent în atenția publicului două fructe esențiale pentru sezonul estival, subliniind importanța consumului lor zilnic în perioada verii. Printr-o postare pe rețelele de socializare, Bilic a recomandat caisele și piersicile ca fiind fructele de bază ale verii.
Mihaela Bilic a descris caisele și piersicile ca fiind „portocalii, parfumate și zemoase”, caracteristici care le fac perfecte pentru sezonul cald.
„Sunt prin definiție fructele verii. Sunt prietenoase cu digestia și cu silueta. Este vorba de caise și piersici de care trebuie să profităm, sezonul lor e scurt și ține doar 3 luni pe an, din iunie până în august” a scris Bilic pe Facebook.
Specialistul în nutriție a subliniat că aceste fructe sunt ideale pentru a satisface pofta de dulce fără a adăuga kilograme în plus.
„Spre deosebire de pepeni și struguri, caisele satisfac eficient pofta de dulce și nu îngrașă. Secretul stă în conținutul mare de pectine și sorbitol,” explică medicul nutriționist.
Pectinele, care sunt fibre solubile, se umflă la contactul cu apa, contribuind astfel la creșterea senzației de sațietate și la reducerea absorției de grăsimi și zahăr în sânge. Sorbitolul, un alcool de zahăr, satisface gustul dulce cu 30% mai puține calorii decât zahărul obișnuit și este absorbit lent de organism.
În plus, caisele și piersicile oferă beneficii importante pentru protecția solară.
„Culoarea portocalie din caise și piersici este dată de pigmenți vegetali cu acțiune antioxidantă. Primul este betacarotenul, un precursor de vitamina A care ajută pielea să se bronzeze rapid și frumos. Celălalt este licopenul, o substanță care protejează pielea de îmbătrânire și de acțiunea nocivă a razelor ultraviolete,” spune Bilic.
Consumul regulat de caise și piersici contribuie și la menținerea unui echilibru optim de hidratare în organism datorită conținutului ridicat de potasiu. Potasiul ajută la reglarea nivelului de lichide în corp, prevenind deshidratarea și sprijinind funcționarea normală a mușchilor și sistemului nervos.
„Și dacă vă spun că au un conținut mare de potasiu, care echilibrează gradul de hidratare al organismului, nu-i așa că o să puneți în geanta de plajă și niște caise/piersici bine coapte?” adaugă Bilic, încurajându-i pe toți să profite de sezonul scurt al acestor fructe pentru a beneficia de toate avantajele lor nutriționale și cosmetice.
Sursă – Facebook Mihaela Bilic
Sursă foto – KateSmirnova / Envato