Ce tip de anevrism este tratat doar prin operație?

Un anevrism de aortă ascendentă este deseori asimptomatic, multe cazuri fiind diagnosticate întâmplător.
  • Publicat:
Ce tip de anevrism este tratat doar prin operație?
Ce tip de anevrism este tratat doar prin operație?

Odată cu înaintarea în vârstă, riscul de apariția al unor afecțiuni cardiovasculare severe crește. Dacă unele dintre ele pot fi tratate cu medicație sau minim invaziv, altele necesită intervenție chirurgicală deschisă.

Una dintre afecțiunile cardiovasculare pentru care tratamentul standard este operația este anevrismul de aortă ascendentă. Toate porțiunile aortei pot fi afectate de anevrisme, însă cele abdominale sau toracice pot fi rezolvate și prin proceduri de cardiologie intervențională.

Un anevrism de aortă ascendentă este deseori asimptomatic, multe cazuri fiind diagnosticate întâmplător. Când crește în dimensiuni, dilatarea de la nivelul aortei poate produce durere în piept, durere lombară, dificultăți de respirație, tuse, parestezie și slăbiciune în anumite părți ale corpului. Nedescoperit la timp, un anevrism se poate rupe, producând hemoragie internă cu potențial fatal. De asemenea, din cauza dilatării, poate apărea disecția de aortă, o afecțiune în care straturile aortei se desprind, ducând la complicații grave și chiar deces.

Dilatările de la nivelul aortei ascendente sunt diagnosticate cu ajutorul investigațiilor imagistice. Radiografia toracică poate releva schimbări de dimensiune ale aortei ascendente, dar anevrismele mai mici pot trece neobservate. De aceea, sunt recomandate investigații care surprind mai bine detalii de la nivelul aortei și inimii. Ecocardiografia transtoracică permite analiza fluxului sanguin prin inimă, iar tomografia computerizată furnizează imagini detaliate ale toracelui, putând evidenția anevrismele, inclusiv cele de dimensiuni mici, și disecțiile de aortă. Angio RMN este o investigație neiradiantă care, de asemenea, poate furniza informații esențiale despre aortă.

În general, anevrismul de aortă ascendentă nu necesită intervenție chirurgicală dacă este mai mic de 5,5 cm, nu produce simptome și nu este însoțit de alți factori care cresc riscul de complicații, ca tulburările de țesut conjunctiv și prezența valvei aortice bicuspide. Monitorizarea regulată și adoptarea unui stil de viață sănătos pot fi de ajuns în aceste cazuri, însă pentru anevrismele mari sau care produc simptome este necesară intervenția chirurgicală.

Procedura de reparare a anevrismului de aortă ascendent constă în îndepărtarea porțiunii deteriorate și înlocuirea acesteia cu un tub din material sintetic, numit grefon. În cazurile în care se asociază și afecțiuni ale valvei aortice, medicii realizează și repararea valvelor. Procedura se realizează sub anestezie totală.

La SANADOR, anevrismul de aortă ascendent este diagnosticat cu echipamente performante, ca aparatura pentru RMN cu putere 3 T și computerele tomograf cu 128 secțiuni. Tratamentul chirurgical este realizat în blocul operator cardiovascular complet digitalizat al Spitalului Clinic SANADOR, de o echipă medicală experimentată, care include chirurgi cardiovasculari de elită. Postoperator, pacienții operați pentru afecțiuni ale inimii și vaselor mari primesc îngrijiri avansate pe Secția de Terapie Intensivă Cardiovasculară cu competență extinsă, de asemenea complet digitalizată.

Urmărește CSID.ro pe Google News