Țara care ia deja măsuri drastice pentru a evita o epidemie masivă de mpox. S-au deschis centre de vaccinare

Franța a anunțat că a deschis deja peste 200 de centre de vaccinare împotriva noului virus pentru a face față în cazul unei epidemii.
  • Publicat:
Țara care ia deja măsuri drastice pentru a evita o epidemie masivă de mpox. S-au deschis centre de vaccinare

Chiar dacă până în prezent nu a fost raportat niciun caz de infectare cu virusul mpox, premierul demisionar al Franței a anunțat că 232 de centre de vaccinare sunt pregătite în cazul declanșării unei eventuale pandemii. Totodată , acesta a mai declarat că Franța va dona 100.000 de doze de vaccin țărilor afectate de acest virus.

„Suntem pregătiţi să facem faţă tuturor scenariilor şi riscurilor. 232 de centre de vaccinare sunt deja deschise în toată ţara. Şi multe altele vor fi disponibile. Aşa cum a solicitat preşedintele Republicii, Franţa va dona 100.000 de doze de vaccin. Aceste doze vor fi distribuite prin intermediul Uniunii Europene în regiunile în care virusul circulă puternic”, a scris premierul demisionar al Franței pe X, potrivit AFP.

Ce este mpox, boala declarată o „urgență” de OMS

Afecțiunea mpox, cunoscută și ca variola maimuței, declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Multe dintre cazuri sunt ușoare, însă, în anumite condiții, boala poate fi fatală, așa cum s-a dovedit deja în țara în care a început epiedmia.

Mpox se poate răspândi prin contact apropiat, cum ar fi atingerea, sărutul sau relații intime, precum și prin materiale contaminate, cum ar fi așternuturi, haine și ace, potrivit OMS.

Simptomele includ febră, o erupție cutanată dureroasă, dureri de cap, dureri musculare și de spate, energie scăzută și ganglioni limfatici măriți.

Cum funcționează vaccinurile

În prezent există un singur vaccin aprobat pentru utilizare împotriva mpox în UE/SEE, Regatul Unit, Statele Unite, Elveția și Canada. Acesta este vaccinul MVA-BN. Vaccinul constă dintr-o tulpină slăbită a virusului vaccinia – unul dintre virusurile din genul Ortopoxvirus, căruia îi aparține virusul variolei maimuței. Vaccinul a a fost dezvoltat în anii 1950 și ’60 în Germania și a fost folosit inițial pentru a proteja împotriva infecției cu variola.

Recomandările OMS pentru populație

Organizația Mondială a Sănătății listează alte două vaccinuri aprobate de diferite agenții de reglementare pentru prevenirea mpox. În timpul focarului de mpox din 2022, Japonia a aprobat vaccinul împotriva variolei LC16, iar Rusia a autorizat OrthopoxVac pentru imunizarea împotriva variolei, mpox și a altor virusuri din categoria Ortopoxvirus.

În Statele Unite și Australia, ACAM2000, un vaccin care conține un virus viu vaccinia, este recomandat persoanelor cu risc de expunere la infecții cu Ortopoxvirus.

În prezent, OMS nu recomandă un program de vaccinare în masă, ci ca doar persoanele care sunt expuse riscului sau care au intrat în contact cu virusul să fie luate în considerare pentru vaccinare.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”