Concediu medical accident de muncă. Actele necesare și cine face decontarea

Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă datorată accidentelor de muncă şi bolilor profesionale se acordă pe baza certificatului medical eliberat conform dispoziţiilor legale.
  • Publicat:
Concediu medical accident de muncă. Actele necesare și cine face decontarea

Concediul medical este un drept de care beneficiază toți angajații din România, în anumite condiții.

E bine de reținut de la bun început există mai multe tipuri de concedii medicale, iar durata și plata acestora diferă pentru fiecare în parte.

Astfel, pentru cel pentru accidentele la locul de muncă, iată de ce acte ai nevoie, dar și care este cuantumul indemnizației oferite.

Acte necesare

Concediu medical accident de munca. Actele necesare și cine face decontarea

Documentele justificative necesare decontării de către angajatori a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, sunt următoarele:
  • cerere privind solicitarea drepturilor – anexa 1
  • centralizator privind certificatele de concediu medical- anexa 2
  • adeverinţă privind câştigul brut realizat lunar – anexa 3
  • exemplarul 2 al certificatului de concediu medical (ex. roz aferent lunii pentru care se solicită recuperarea), precum şi cele cu valoare „0” de recuperat (CM iniţiale suportate doar de către angajator)
  • copii ale concediilor medicale completate cu codurile 02, 03, 04 si 10 care au fost depuse la casele de asigurări de sănătate, după caz –  (cf. cu originalul)
  • copii declarația D112 + Anexa 1.1, Anexa 1.2 + recipisa cu validarea declarației D112 (cf. cu originalul) – declarația aferentă lunii în care se plătesc veniturile/indemnizațiile
  • delegație/împuternicire salariat pentru depunere documente
  • copie C.I. –  salariat/delegat.

Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă

Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă 80% din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.

Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă în cazul urgenţelor medico-chirurgicale este de 100% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.

Sumele reprezentând indemnizații care se plătesc de către angajator asiguraților se deduc de către acesta din contribuția de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, datorată pentru luna respectivă.

Indemnizațiile se plătesc pentru numărul de zile lucrătoare din duratele exprimate în zile calendaristice ale concediilor medicale. Sumele reprezentând indemnizații plătite de către angajator asiguraților, care depășesc cuantumul contribuției datorate de acesta în luna respectivă, se recuperează în baza unei cereri din fondul asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale de la casă teritorială de pensii pe rază căreia se află sediul sau domiciliul acestuia.

Indemnizațiile pe care angajatorii le deduc fără îndeplinirea condițiilor legale din bugetul AMBP reprezintă deduceri necuvenite (din contribuția AMBP lunar datorată), sume pe care asigurătorul constituie debite ce urmează să fie recuperate potrivit reglementărilor legale în vigoare.

Cine face decontarea

În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă produs / a unei boli profesionale declarate anterior ivirii acestor situaţii, se face de către casa teritoria de pensii pe raza căreia îşi are sediul social angajator sau casa teritorială de pensii pe raza căreia îşi are domiciliul solicitantul, pe baza certificatelor de concediu medical emise în continuare.

Acestea trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să păstreze codul de diagnostic, codul de indemnizație de asigurări sociale și baza de calcul inițială a acestui tip de indemnizație.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”