Pensii înghețate și drepturi pierdute. Noua lege a pensiilor lovește dur în pensionarii cu dizabilități grave

Recalcularea pensiilor impusă de noua Lege nr. 360/2023 a declanșat o criză majoră pentru românii cu dizabilități grave și accentuate.
  • Publicat:
Pensii înghețate și drepturi pierdute. Noua lege a pensiilor lovește dur în pensionarii cu dizabilități grave

Recalcularea pensiilor adusă de noua Lege nr. 360/2023 a generat o criză profundă pentru pensionarii români cu handicap grav și accentuat.

Noua lege a pensiilor, dezastru pentru români

Pensionarii cu handicap grav susțin că modificările legislative recente le anulează recunoașterea unui stagiu de cotizare redus, care le oferea o pensie echitabilă raportată la condițiile dificile în care au lucrat. Conform legii anterioare, persoanele cu dizabilități grave puteau beneficia de pensionare după realizarea unui stagiu de cotizare redus, de doar 11 ani și 8 luni. Însă, noua lege elimină această facilitate, introducând în loc o bonificație de 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat în condiții de handicap – aplicabilă doar persoanelor care se pensionează începând din acest moment.

Această modificare produce un dezechilibru major. Pensionarii actuali, deja ieșiți la pensie și afectați de recalculare, se confruntă acum cu o înghețare a pensiilor lor, având un punctaj recalculat la jumătate față de cel anterior. Președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, Daniela Tontsch, a explicat că acest lucru se traduce prin lipsa unor majorări de pensie pentru următorii 10-15 ani.

„Pensia noastră nu este un beneficiu, este un drept câștigat prin muncă zi de zi în condiții de handicap”, a subliniat Tontsch, evidențiind că noile prevederi ignoră eforturile susținute ale acestor persoane.

Nemulțumiri printre pensionari

Această situație a generat nemulțumiri profunde în rândul comunității persoanelor cu dizabilități. Într-un mesaj adresat guvernanților, Daniela Tontsch a subliniat că „aceasta nu este doar o încălcare flagrantă a drepturilor constituționale, ci și o trădare a angajamentelor internaționale asumate de România pentru protecția persoanelor cu dizabilități”. Ea avertizează că, prin aceste modificări, se subminează demnitatea și echitatea socială a unei categorii vulnerabile, afectând grav pensiile și traiul acestora.

Noua lege a pensiilor riscă să afecteze serios viața celor care au lucrat deja în condiții de handicap sever, oferindu-le în schimb o pensie înghețată și drepturi pierdute. Aceasta este o realitate pe care autoritățile nu o pot ignora, iar vocile celor afectați cer cu disperare o revizuire a acestor măsuri care le anulează drepturile câștigate cu greu.

Sursă foto – chormail / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”