Exercițiul fizic este esențial pentru a trăi mai mult, iar fitnessul aerobic, forța și un bun echilibru au fost deja dovedite ca fiind factori care scad mortalitatea.
Dar un nou studiu sugerează că până și cele mai simple mișcări ar putea adăuga ani la speranța de viață. Importanța exercițiilor de flexibilitate a fost demonstrată de cercetătorii brazilieni.
Studiul lor, realizat pe 3.100 de adulți sănătoși de vârstă mijlocie, a utilizat un instrument cunoscut sub numele de „Flexindex”.
Acesta este un instrument utilizat pentru a evalua flexibilitatea corporală folosind o serie de 20 de mișcări.
În cadrul studiului, bărbații și femeile cu scoruri scăzute la test aveau un risc mai mare de deces, de cinci ori mai mare în unele cazuri decât cei care erau mai flexibili. Autorul corespunzător al studiului, Dr. Claudio Gil D. Araújo, medic specialist în medicina sportivă, a spus că persoanele atletice, cu un echilibru bun au fost anterior asociate cu o mortalitate scăzută.
„Am reușit să demonstrăm că o flexibilitate corporală redusă este, de asemenea, legată de o supraviețuire precară în rândul bărbaților și femeilor de vârstă mijlocie.”
Dr. Araújo a fost cel care a dezvoltat testul acum mai bine de 40 de ani. Testul măsoară amplitudinea de mișcare în șapte seturi de articulații – glezna, genunchiul, șoldul, trunchiul, încheietura mâinii, cotul și umărul.
S-a constatat că femeile sunt cu 35% mai flexibile decât bărbații.
Participantele de sex feminin cu vârste între 61 și 65 de ani au fost, în medie, cu 10% mai flexibile decât bărbații cu vârste între 46 și 50 de ani.
Cercetătorii studiului au urmărit participanții, cu vârste între 46 și 65 de ani, timp de aproximativ 13 ani. În acest interval, aproape 10% din populația studiului (aproximativ 300 de persoane) a decedat.
Scorurile de flexibilitate au fost cu aproape 10% mai mari pentru participanții care au supraviețuit comparativ cu cei care au decedat.
Studiul a fost publicat în Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.
Cercetătorii au scris în concluziile lor: „Din câte știm, acesta este primul studiu care arată că un nivel redus de flexibilitate corporală… este legat de o mortalitate mai mare într-o mare cohortă de bărbați și femei de vârstă mijlocie.”
1. Flexarea dorsala a gleznei – mișcarea piciorului astfel încât degetele să se apropie de genunchi.
2. Flexarea plantară a gleznei – mișcarea piciorului în direcție descendentă, departe de corp.
3. Flexarea genunchiului – îndoirea genunchiului.
4. Extensia genunchiului – îndreptarea articulației genunchiului prin coborârea piciorului dintr-o poziție îndoită.
5. Flexarea șoldului – îndoirea șoldului sau apropierea genunchiului de piept.
6. Extensia șoldului – deschiderea articulației șoldului astfel încât unghiul dintre pelvis și coapsă să crească.
7. Abducția șoldului – mișcarea picioarelor către linia mediană a corpului.
8. Abducția șoldului – mișcarea piciorului departe de linia mediană a corpului.
9. Flexarea trunchiului – apropierea trunchiului de coapsă.
10. Extensia trunchiului – opusul flexării trunchiului, aplecarea trunchiului înapoi.
11. Flexarea laterală a trunchiului – cunoscută și sub denumirea de îndoire laterală, mișcarea trunchiului și a gâtului la stânga sau la dreapta.
12. Flexarea încheieturii – îndoirea mâinii în jos la nivelul încheieturii, astfel încât palma să se îndrepte spre braț.
13. Extensia încheieturii – ridicarea părții din spate a mâinii spre partea din spate a antebrațului.
14. Flexarea cotului – mișcarea antebrațului spre corp prin îndoirea articulației cotului.
15. Extensia cotului – mișcarea opusă flexării cotului.
16. Abducția posterioară a umărului la 180 de grade de abducție – mișcarea membrului superior către linia mediană a corpului.
17. Extensia umărului și abducția posterioară – mișcarea membrului superior spre linia mediană a corpului.
18. Extensia posterioară a umărului – mișcarea membrului superior înapoi.
19. Rotația laterală a umărului la 90 de grade de abducție – mișcarea umărului care implică rotirea antebrațului și a mâinii departe de corp în timp ce brațul este la 90 de grade și cotul este îndoit la 90 de grade.
20. Rotația medială a umărului la 90 de grade de abducție – mișcarea care implică rotirea umărului în timp ce brațul este într-o mișcare de abducție în lateralul corpului cu cotul la un unghi de 90 de grade.
Clinimex Clínica de Medicina do Exercício a postat un exemplu de Flexitest pe YouTube și a spus că sunt necesare mai puțin de trei minute pentru a evalua amplitudinea pasivă a mișcării în cele 20 de mișcări.
Sursă foto: Shutterstock