„Mingea de foc”, care a străbătut cerul României, nu este, de fapt, un meteorit

Imagini spectaculoase au fost filmat și apoi postate pe Facebook și alte rețele de socializare, noaptea trecută, după ce "o minge de foc" a străbătut cerul României.
  • Publicat:

Românii care locuiesc în orașe precum Alba Iulia, Timișoara, Craiova sau Brașov, au observat, noaptea trecută, ceea ce părea a fi un meteorit sau o „stea căzătoare”.

Oamenii au început să filmeze fenomenul, care a durat câteva zeci de secunde, și apoi au postat clipurile video pe rețelele de socializare, cerând informații despre „steaua căzătoare”.

Chiar dacă mulți au fost cei care au spus despre „mingea de foc” că ar fi un meteorit, în realitate, obiectul a fost un satelit Starlink nefuncțional.

Fizicianul Claudiu Tănăselia a explicat, într-o postare pe Facebook, ce a fost, de fapt, „mingea de foc” filmată de români.

„Conform datelor furnizate de Space Track (Tracking and Impact Prediction), obiectul văzut în această seară deasupra României a fost un satelit Starlink nefuncțional, care a reintrat necontrolat în atmosferă (Starlink-1196, NORAD ID 45103, lansat în 29 ianuarie 2020)”, a spus fizicianul Tănăselia, într-o postare publicată pe Facebook.

Conform Space.com, pe orbita terestră se aflau, în iulie 2024, peste 6.281 de sateliți Starlink, din care 6.206 erau funcționali la acea dată.

Rețeaua de sateliți Starlink a fost creată de SpaceX, compania condusă de Elon Musk, iar scopul este de a oferi acces la internet prin satelit.

Constelația constă în mii de sateliți de dimensiuni reduse plasați pe orbita joasă a Pământului, care funcționează în combinație cu stațiile de emisie-recepție terestre.

sursa foto: Facebook

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”