Test de sarcină: când se face și după cât timp se vede rezultatul

Dr. Florina Todoruț, medic primar Obstetrică-Ginecologie, a explicat pe larg tot ce trebuie să știm despre un test de sarcină.
Test de sarcină: când se face și după cât timp se vede rezultatul

Un test de sarcină ar trebui să te anunţe, într-un fel sau altul, dacă eşti sau nu însărcinată.

Fiecare femeie şi-a făcut măcar o dată un astfel de test, dar cu toate astea există multe aspecte care rămân neclare, motiv pentru care Dr. Florina Todoruț, medic primar Obstetrică-Ginecologie, ne explică pe larg tot ce trebuie să știm despre un test de sarcină.

Ce este și cum funcționează un test de sarcină

Testul de sarcină este instrumentul folosit pentru a determina dacă femeia este însărcinată sau nu. Cum funcționează un astfel de test? Simplu: detectează prezența hormonului gonadotropina corionică umană (hCG) în urină sau în sânge. HCG este produs de placentă la scurt timp după implantarea ovulului fertilizat în uter și nivelurile sale cresc rapid în primele zile de sarcină, astfel încât poate fi identificat cu ușurință de un test de sarcină bun.

Cum alegi un test de sarcină? Tipuri de teste de sarcină

Există mai multe tipuri de teste de sarcină și este foarte important cum alegi să faci un test de sarcină. Acestea se împart în două categorii, disponibile sub două forme principale: testele de urină și testele de sânge. Testele de urină sunt cele mai comune și pot fi cumpărate în orice farmacie și efectuate acasă. Acestea sunt fie sub formă de benzi, fie sub formă de casete, care sunt introduse în fluxul de urină sau într-o mostră de urină colectată, determină cantitatea de hCG și arată dacă femeia este însărcinată sau nu printr-o nuanțare specifică ce indică prezența unor linii.

Testele de sânge se fac de obicei într-un laborator și sunt mai sensibile decât cele de urină, putând detecta sarcina mai devreme. Testele de sânge sunt de două tipuri: calitative (care detectează pur și simplu prezența hCG) și cantitative (care măsoară exact nivelul de hCG). Testele de sânge pot confirma o sarcină la doar 6-10 zile de la implantarea ovulului fecundat. De asemenea, măsurarea hCG din nou după 2-3 zile poate arăta dacă există un risc de oprire din evoluție a sarcinii și avort spontan. De aceea testele de sânge sunt mai complexe și important de făcut.

⁠Când se face testul de sarcină: în ce moment al zilei să faci testul de sarcină?

Testul de sarcină se face după primul semn că ai fi însărcinată, respectiv la întârzierea menstruației dacă în general nu suferi de dereglări menstruale sau la 10-14 zile după ultimul contact sexual neprotejat. Ideal este să faci testul de sarcină dimineața, folosind prima urină a zilei. Concentrația de hCG este cea mai mare în urina de dimineață, ceea ce poate crește șansele de a obține un rezultat corect, mai ales în stadiile incipiente ale sarcinii. Consumul de lichide diluează urina și există riscul să scadă fidelitatea rezultatului.

⁠Când se face testul de sarcină: în ce moment al zilei să faci testul de sarcină?

După cât timp se vede sarcina pe test?

Sarcina poate fi detectată de un test de urină la aproximativ 10-14 zile după concepție, adică în jurul momentului în care ar trebui să apară menstruația. Testele de sânge pot detecta sarcina mai devreme, la 6-8 zile după ovulație.

⁠Ce acuratețe are un test de sarcină. Pot avea încredere în rezultat?

Testele de sarcină moderne au o acuratețe de peste 99% atunci când sunt utilizate corect și în momentul potrivit. Pentru confirmare, poți face două teste una după alta.

⁠Interpretarea rezultatului la testul de sarcină se face foarte simplu. Un rezultat pozitiv indică prezența hCG și, prin urmare, o sarcină. Cu toate acestea, confirmarea printr-un test de sânge sau un consult ginecologic este recomandată. Un rezultat negativ înseamnă că hCG nu a fost detectat. Totuși, dacă testul a fost făcut prea devreme, este posibil ca sarcina să nu fie încă detectabilă.

După folosirea testului conform indicațiilor, rezultatele arată și se interpretează astfel:

  • apariția unei singure liniuțe: nu ești însărcinată
  • apariția a două liniuțe: ești însărcinată
  • există și situația în care nu apare nicio linie, ceea ce înseamnă că testul nu a fost realizat corespunzător și ar fi bine să îl repeți pentru un rezultat corect

Există însă și ⁠situații în care testul de sarcină poate da erori deoarece există factori care pot influența rezultatele, cum ar fi testarea prea devreme, utilizarea unui test expirat, dacă urmezi un tratament medicamentos, infecții ale tractului urinar sau prezența tumorilor ovariene:

  • test fals pozitiv: poate apărea în cazul unui avort recent, utilizarea anumitor medicamente care conțin hCG, sau în prezența unor probleme medicale rare.
  • fals negativ: apare de obicei atunci când testul este făcut prea devreme, urina este diluată sau testul nu a fost efectuat corect.

Analize recomandate după un test de sarcină pozitiv

Analize recomandate după un test de sarcină pozitiv

După un test de sarcină pozitiv, este recomandat să faci o programare la medicul ginecolog pentru o serie de analize. Medicul ginecolog poate recomanda un test de sânge pentru confirmarea sarcinii și o ecografie pentru a verifica dezvoltarea corectă a sarcinii și pentru a estima vârsta gestațională.

Strânsa legătură cu medicul tău ginecolog pe toată perioada sarcinii poate să îmbunătățească și să susțină această fantastică experiență prin care trece femeia.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Florina Todoruț - Medic Primar Obstetrică-Ginecologie
Cu o experiență de peste 24 de ani, un traseu științific și academic complex, cu multiple competențe și supraspecializări în sănătatea intimă a femeii, dr. Florina Todoruț este Coordonator al Comitetului de tratamente injectabile și disfuncții sexuale feminine în cadrul SREG (Societatea ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”