Un studiu arată că microplasticul a ajuns și în creierul uman: „Nu știu cât plastic poate depozita creierul nostru fără să apară probleme”

Oamenii de știință au descoperit cantități alarmante de microplastic în organele umane, inclusiv în creier, plămâni, ficat și rinichi.
  • Publicat:
Un studiu arată că microplasticul a ajuns și în creierul uman: „Nu știu cât plastic poate depozita creierul nostru fără să apară probleme”

Oamenii de știință au descoperit cantități alarmante de microplastice în organele umane, inclusiv în creier, plămâni, ficat și rinichi, lucru care îi face să ceară măsuri prin care să se reducă poluarea cu plastic.

După un număr destul de mare de cercetări în care au fot detectate microplastice (în jur de 5mm în diametru) în diferite organe umane, inclusiv plămâni, sistemul reproducător, ficat, rinichi, articulații genunchilor și coatelor, vaselor de sânge și măduva spinării, acum cercetătorii semnalează prezența microplasticelor și în creier.

„Este o urgență globală!”

Deși nu se cunosc cu exactitate consecințele privind sănătatea oamenilor, studiile arată că microplasticele pot duce la stres oxidativ, care rezultă distrugerea celulară, inflamația și bolile cardiovasculare. În studii recente făcute pe animale, cercetătorii au descoperit că microplasticele pot cauza și probleme de infertilitate, tulburări de memorie, diferite cancere și compromiterea sistemului endocrin și imunitar.

Cercetătorii avertizează că ar trebui să reducem expunerea la microplastice prin evitarea folosirii plasticului în prepararea mâncării, dar și să consumăm mai puțină carne, în special produse procesate.

Îngrijorările asupra acestui aspect au apărut după ce Institutul Național de Sănătate a publicat în luna mai descoperirea care sugerează că, în medie, 91 dintre mostrele din creier conțineau aproape de 10-20 de ori mai multe microplastice comparativ cu alte organe (ficat și rinichi), făcând creierul să fie unul dintre „cele mai poluate țesuturi”.

„Nu știu cât plastic poate depozita creierul nostru fără să apară probleme”, a spus autorul studiului, Matthew Campen, toxicolog și profesor de științe farmaceutice de la Universitatea New Mexico.

Într-un alt studiu publicat în iulie 2024 în Journal of Hazardous Materials, microplasticele au fost depistate în toate cele 16 mostre de măduvă osoasă examinate. Fiecare mostă conținea polistiren, un tip de plastic folosit pentru ambalaje și electronice și, aproape toate, conțineau polietilen, un alt tip de plastic folosit pentru ambalajele transparente și sticlele de detergent.

Sursa foto: Shutterstock

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”