Invitată live pe contul de Instagram @ceseintampladoctore, Dr. Monica Păun, medic specialist dermato-venerologie, doctor în științe medicale, ne-a vorbit despre remedii naturale pentru problemele de piele, dar și cum să ne protejăm de mușcătura de căpușă.
Multe persoane optează pentru remedii naturale atunci când se confruntă cu o problemă de sănătate sau chiar o problemă de piele, dar în funcție de simptome trebuie să facem alegerile potrivite pentru a nu agrava problema deja existentă.
„Acum depinde foarte mult pentru ce tip de afecțiune vrem să folosim, pentru că există multe remedii naturale care ne pot ajuta, cu siguranță. Am avut chiar și video de curând legat de bicarbonatul de sodiu pentru înțepăturile de țânțari chiar funcționează. Fantastic! Sau tinctura de rostopască este cunoscută pentru partea de veruci, dar este foarte important să știm ce tratăm până la urmă, că poate punem tinctură de rostopască pe un cancer de piele și atunci nu e o variantă bună.
Drept urmare, recomandarea mea ar fi să se consulte medicul dermatolog pentru a vedea exact despre ce tip de afecțiune este vorba. Bine, dacă vorbim despre arsuri solare, atunci nu este neapărat nevoie. Putem aplica un produs pe bază de aloe vera, că tot natural este, care este și reparator. Ne poate ajuta, dar dacă vorbim de alt tip de afecțiuni, atunci sunt un pic mai sceptică”, a explicat Dr. Monica Păun pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”.
Vezi această postare pe Instagram
În sezonul cald, două dintre cele mai frecvente probleme sunt mușcătura de țânțar și mușcătura de căpușă, iar asta pentru că multe persoane preferă să-și petreacă timpul în aer liber, la picnic, prin parcuri sau spații verzi. Dr. Monica Păun ne-a explicat cum ne putem proteja de cele două și, mai ales, ce putem face în cazul în care ne confruntăm cu o mușcătură de căpușă.
„Cel mai indicat ar fi să purtăm pantaloni lungi, lejeri. Este o variantă foarte bună și pentru că evităm expunerea la soare. Deci pantalonii să fie lejer sau bluzele cu mâneci lungi și largi. Apoi putem folosi substanțe repelente, adică substanțe care îndepărtează căpușele. Eu personal pun pe pantalon dacă mă expun la iarbă verde. Dar ar fi bine să îndepărtăm hainele imediat ce ajungem acasă și să le punem la spălat.
Acum legat de căpușe, nu toate căpușele sunt transmisibile de infecția de care nouă ne este teamă. În principal dacă apare la nivel local o erupție de tip în țintă, adică să fie o zonă roșiatică, un cerc eritematos roșiatic în țintă. Atunci ne prezentăm la medicul de boli infecțioase, în principal pentru că ei sunt cei care și gestionează aceste tipuri de cazuri și dacă este cazul, pacientul va primi un tratament profilactic sau chiar un tratament cu doxiciclină”, a subliniat Dr. Monica Păun.
Foto: Shutterstock.