Pensia de urmaș, după recalculare, pe care o va încasa o pensionară din Giurgiu

Marea recalculare din sistemul public de pensii din România a început cu un val de nemulțumiri din partea unor pensionari. În vreme ce unora li s-a micșorat pensia, altora li s-a mărit considerabil.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Recalcularea pensiilor a provocat panică și revoltă printre pensionarii din România! Viața mai bună promisă de guvernanți după aplicarea noii legi a pensiilor s-a tradus, de fapt, în creșteri de câteva sute de lei sau, mai grav, în venituri reduse pentru unii pensionari. Totuși, au fost și cazuri fericite. O pensionară din județul Giurgiu a avut parte de o surpriză uriașă. Pensia de urmaș i s-a mărit considerabil!

Deciziile de recalculare a pensiilor au început să fie trimise de la jumătatea lunii august de către reprezentanții Poștei Române. Majoritatea românilor au aflat deja cât urmează să încaseze de la 1 septembrie 2024. Dacă unii pensionari au lăcrimat la citirea deciziilor de recalculare, alții au avut un motiv de bucurie.

Pensie de urmaș mărită, după marea recalculare

Este și cazul fericit al unei pensionare din județul Giurgiu, comuna Vărăști, care a aflat că va lua aproximativ 600 de lei în plus la pensie, începând din această toamnă. O sumă destul de mărișoară, ținând cont de haosul provocat de recalcularea pensiilor după noua lege.

Femeia, pe nume Ioana P., a ales să renunțe la pensia ei pentru a încasa pensia de urmaș din partea soțului decedat. Dacă până acum încasa 1448 lei lunar, din septembrie 2024, pensionara va lua cu aproape 600 de lei mai mult.

Bătrâna ne-a declarat, în exclusivitate, pentru CSID, că nici nu știa cât va încasa de la 1 septembrie. Asta în condițiile în care pe decizia de recalculare, pe care a primit-o acasă prin Poștă, scrie clar suma exactă pe care o va primi de la statul român: 1999 lei.

„Nici nu știam cât o să primesc din septembrie. Dacă mi s-a mărit pensia, e bine, acum pot să mă mărit”, ne-a declarat, fericită, pensionara de 83 de ani.

foto: CSID

 

Ce spunea Legea despre pensia de urmaș

Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.

În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Important de precizat: NU se poate cumula pensia proprie cu pensia de urmaș! În plus, soțul/ soția pot primi pensie de urmaș dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.

Urmărește CSID.ro pe Google News